ЕП иска по-строги санкции срещу Беларус

Снимка: Радио ВИДИН

Европейският парламент поиска Евросъюзът да наложи санкции на лицата, участвали принудителното кацане на самолет в Минск на 23 май и в задържането на журналиста Роман Протасевич.

Това става ясно от приета наскоро резолюция, в която евродепутатите категорично осъждат отвличането на полета на нискотарифната компания,  като акт на "държавен тероризъм" и призовават да бъдат незабавно и безусловно освободени Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус. Резолюцията призовава Съвета на ЕС да наложи възможно най-скоро санкции на белоруските физически и юридически лица, участвали в принудителното кацане и отвличане.

Членовете на ЕП призовават за бързи икономически и секторни мерки. Те трябва да бъдат насочени към ключови белоруски отрасли, като секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина.

Преди гласуването евродепутатите обсъдиха заедно с ръководителя на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел продължаващите системни репресии и нарушения на правата на човека в Беларус: "Европейският съвет призова за допълнителни ограничения и за първи път решихме да включим целенасочени икономически санкции. Досега нашите санкции обикновено бяха насочени основно към физически и юридически лица, но не и цялостно към икономиката на дадена държава." 

Борел изрази очакване, че новите ограничения ще бъдат приети на предстоящия Съвет външни работи, насрочен за 12 юли в Брюксел: "Публикувахме план, включващ икономически инвестиционен пакет на стойност 3 милиарда евро в подкрепа на Демократичен Беларус. Така изпращаме послание за надежда и подкрепа към хората в Беларус, показващо перспективите за по-просперираща държава щом се върнат към демократичната система."

Петрас Аущревичус от "Обнови Европа" обърна внимание на връзките с Кремъл:  "Едва ли ще спрем Лукашенко и Путин да нарушават суверенитета на Беларус в опитите им за създаване на така наречената „съюзна държава“. Но трябва да оправдаем очакванията на белоруския народ към Европейския съюз и да ограничим режима на Лукашенко, като наложим широки секторни санкции." 
 
Досегашните санкции не са достатъчни. Има нужда от справедливост сега, не когато режимът ще рухне, каза Андриус Кубилиус от Европейската народна партия. Той заедно с Петрас Аущревичус повигнаха въпроса за свикване на Международната конференция за белоруската криза.

А Маркета Грегорова от  "Зелените" зададе реторечен въпрос: "Мислите ли, че Лукашенко ще оцелее без европейските пари? Беларус вече е зависим от Русия. Не бива да вярваме, че лъжите на Лукашенко за нашите категорични действия ще го тласнат по-близо до Путин. Той вече е в неговите ръце. Белоруското гражданско общество показа, че може да функционира дори с Лукашенко на власт, но по-добре ще се справят без него." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!