Андрей Ковачев: Шенгенското пространство не функционира достатъчно добре

Има много изключения, където страните-членки могат да въвеждат временни проверки на вътрешните граници

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент

За пореден път Европейският парламент призовава Съвета на ЕС  за приемането на България и Румъния в Шенген, двете държави очакват това да се случи съответно от 10 и 9 години. В речта си пред ЕП премиерът на Словения Янез Янша, представяйки приоритети на словенското председателство, посочи, че България, Румъния и Хърватия са държани неоснователно дълго време в чакалнята. Хърватия, от своя страна, също е изпълнила техническите критерии през март тази година. 

„Европейският парламент от 2011 г. приема вече няколко резолюции, в които настоява Европейският съвет да вземе решение и оценява постигнатото от България и от другите страни, като напълно достатъчно за пълноправното приемане на тези страни в Шенгенското пространство. Това ще бъде препотвърдено на гласуването от ЕП, а именно настояването на Парламента за взимане на такова решение от Съвета, това е и една оценка въобще за функционирането на Шенгенското пространство.

Докладът прави проверка на вътрешните граници на Съюза, като от 2015 г. е констатирано, че има общо 268 пъти въвеждане на такива вътрешни проверки. Въпреки Шенгенското постановление и в момента, ако пътувате от Германия към Франция със самолет, трябва да минете през паспортна проверка. Самото Шенгенско пространство не функционира достатъчно добре и има много изключения, където страните-членки могат да въвеждат такива временни проверки на вътрешните граници. Пълното прилагане на достиженията на правото на Шенген, а именно премахването на контрола на вътрешните граници по отношение на България и Румъния все още не е постигнато. Това е констатация на Доклада, въпреки призивите на Парламента и многократното призоваване на Съвета това да се случи. 

Дали Съветът ще се вслуша в призивите на ЕП, това могат да кажат само страните-членки и този въпрос трябва да бъде зададен на вътрешните министри на Франция, Нидерландия, Дания, отчасти и Германия те са тези, които вземат решенията в Европейския съвет“, това каза по темата евродепутата Андрей Ковачев.

От неговите думи става ясно и че „България и Румъния са част от Шенгенската информационна система, ние обменяме вече информация за издирвани лица, за издирвани стоки, автомобили със другите страни-членки на Шенгенското пространство".

Попитан, какви са конкретните причини за това отлагане, Андрей Ковачев каза: 

„Причините са чисто вътрешнополитически във всяка една от тези страни и защитата на това решение е в националните парламенти на Франция и Нидерландия, по чисто политически причини. Това е, което изтъкна и самият премиер на Словения Янез Янша по време на своето изказване, че причините са абсолютно неразбираеми.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!