ЕС с нова инициатива за глобална свързаност

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз активизира работата си за постигането на геостратегически и глобален подход към свързаността чрез инициативата „ Глобално свързана Европа “. Очакванията са първите проекти и действия по новата европейска инициатива да са факт от 2022 година, а анализатори я определят като мащабна конкурентна инициатива на плана „Един пояс, един път“, разработен от Китай през 2013 година, по който Пекин вече инвестира в 70  държави. Сред тях са и страните - членки на Европейския съюз - Гърция и Италия, в които китайската страна вложи средства в транспортни и инфраструктурни инвестиции.  С "Глобално свързана Европа" съюзът се стреми да следва икономическата си и външна политика и политиката си на развитие на интересите в областта на сигурността и утвърждаването на европейските ценности.

Целта е да се постави свързаността в центъра на външната ни политика. Започнахме да правим това преди две години с нашето споразумение с Япония. Но изглежда, че днес е много по-важно за нас да разгледаме проблемите на свързаността с Близкия изток и с нетърпение да очакваме Централна Азия и Китай, но не със същия подход и същите цели, които Пекин има за инициативата „ Един пояс, един път“, обясни Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. За да стане факт новата глобална европейска инициатива, Европейският съвет призова до 2022 година да се активизира работата по изготвянето на конкретни проекти, както и да се предприемат действия за разработването на схеми за финансиране за стимулиране на  инвестициите. Трябва да се активизира и процеса по мобилизиране на частния сектор, който да очаква финансиране, за да започне изпълнение на проекти. Трябва да се осигури и публичност  на действията на Европейския съюз за глобална свързаност.

Договорено бе Европейската служба за външна дейност и Европейската комисия да продължим работата си по структуриране на съгласувана цифрова външна политика. За да сме подготвени за това, в Европейската служба за външна дейност създадохме ново подразделение, което да се занимава с въпроси на свързаността и цифровата трансформация, каза още Жозеп Борел. Според него трябва да продължи и дискусията за външното геополитическо въздействие на новите цифрови технологии:

Тези технологии са от решаващо значение за обществата и икономиките ни. Те се превръщат в обект на геополитическата конкуренция и глобалното влияние. Със сигурност глобалните участници използват тези нови технологии, за да влияят на информационната среда и на публичните ни дебати и да се намесват в  демократичните процеси, изтъкна Жозеп Борел и акцентира и на значението на партньорствата за свързаност с държави и региони, съмишленици на Съюза.

Като Европейски съюз ние трябва да използваме капацитета си, определяйки глобални норми и стандарти, за да поддържаме отворена система за върховенството на закона. И искаме да работим заедно с партньори от Съединените щати до Индо-Тихия океан, Африка и Латинска Америка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!