Осигуряването на ваксини за 136 държави – приоритетът на ЕК днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осигуряването на ваксини за 136 държави – това е приоритетът на Европейската комисия днес. Още на Световната среща на високо равнище в Рим тази пролет – Европейската комисия и прилежащите ѝ органи взеха решение за създаването на Екип Европа, който се занимава с осигуряването на достъп до безопасни ваксини, по-специално в държавите с ниски и средни доходи.

Сега Екип Европа е на път да надхвърли тази първоначална цел, като успя да подсигури малко над 200 милиона дози (вместо първоначално предвидените над 100 милиона дози) и то до края на 2021 година. Тези лекарствени средства ще бъдат не само за хората от 27-те държави - членки, но и за още ред други страни, повечето от които са нисък или среден брутен вътрешен продукт. Подсигурените от Екип Европа ваксини ще стигнат до всички краища на света – до 136 държави.

Осигуряването на достъп до безопасни ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени в целия свят, и по-специално в държавите с ниски и средни доходи, е приоритет за Европейския съюз, бе заявено от Европейската комисия преди няколко дни. А за нас коментира евродепутатът Петър Витанов – БСП – ПЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!