На 23 септември мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона идва в България

Елена Йончева
Снимка: БГНЕСКомисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента изпраща своя мисия в България. На 23 и 24 септември Мониторинговата група ще проведе множество срещи, свързани с Нарушаване на върховенството на закона, за медийната среда у нас, за липсата на ефективни съдебни присъди и за работата на съдебната власт. В нея ще бъдат 14 евродепутати, членове на трите най-големи политически групи - Европейската народна партия, "Обнови Европа" и Прогресивния алианс на социалистите и демократите, от който е и единственият български член в групата - евродепутатът Елена Йончева. Тя ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група. Целта е да се направи изслушване с представители на съдебната и изпълнителната власт, и ще и бъдат поставени много ясни и конкретни въпроси, на които евродепутатите не получиха отговори – нито от главния прокурор Иван Гешев, нито бившия премиер Бойко Борисов. Те бяха  поканени в комисията ЛИБЕ, но не се явиха лично, а изпратиха свои представители.  Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева смята, че най-важно е да се установят проблемите и да се предотвратят сериозни нарушения на върховенството на закона в България във всяка една сфера.
Йончева уточни, че мониторинговата група не идва в България заради санкциите на САЩ по закона Мангнитски. Мисията е била планувана още в началото на годината, но заради пандемията е била отложена, парламентарните избори на 4 април също отлагат делегацията. Според нея политическата ситуация у нас в момента, няма да възпрепятства  за 3-ти път идването на мониторинговата група
„Аз смятам, че най-вероятно правителство ще има, но даже и да няма, надявам се мисия да има, защото не може непрекъснато да се отлага тази мисия. Тя беше веднъж отложена заради COVID ситуацията, втори път беше отложена, защото имаше предстоящи избори и мисля, че вече няма за къде да се отлага и аз ще направя всичко възможно, за да има мисия в края на септември в България.
Елена Йончева коментира и последния доклад на еврокомисията за върховенството на закона. По думите й, България  трябва да изпълни препоръките от Брюксел за въвеждане на наказателна отговорност за главния прокурор.