ЕС обсъжда създаването на военни сили за бързо реагиране

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС



ЕС трябва да има сили за бързо реагиране, за да може да действа автономно където и когато ситуацията го налага. Това беше една от основните теми, които министрите на отбраната и външните работи на общността обсъждаха преди дни в Словения. Върховният представител на евросъюза по външната политика Жозеп Борел заяви, че кризата в Афганистан ще бъде катализатор на опитите на ЕС да развие обща отбрана и според него, силите за бързо реагиране трябва да бъдат част от нея:
„Мисля, че нуждата от по-сериозна европейска отбрана не е била по-очевидна, както в този момент, след събитията в Афганистан. Ще обсъдим как можем да сме по-подготвени за бъдещите предизвикателства, знаете, че стратегическата външнополитическа концепция на ЕС в момента се подготвя и до няколко месеца ще я представим. Не по-късно от октомври-ноември окончателният вариант на Стратегическия компас ще е готов.“
Първият дипломат на ЕС, който от години лансира идеята, че Съюзът трябва да създаде свои въоръжени структури, смята, че най-добрият вариант  е да се сформират сили от 5000 военнослужещи под европейско ръководство, които могат да бъдат мобилизирани за специални мисии.  Така Съюзът ще бъде по-оперативен и подготвен да реагира и ще намали зависимостта си от САЩ:
„Мисля, че за почти всички страни-членки е ясно, че трябва да увеличим възможностите си да действаме автономно когато и където е възможно, а не да бъдем зависими от решенията на други, независимо, че тези други са наши приятели и съюзници. Трябва да създадем собствени сили и няма друга алтернатива. Това трябва да бъде направено. Имаме армиите, имаме и ресурсите.“
Същата позиция изрази и председателят на Военния комитет на ЕС Клаудио Грациано. По думите му, блокът трябва да може да реагира на конфликти извън границите му и да действа като глобален стратегически партньор:
“Сега имаме нужда от по-силна Европа. Ситуацията в Афганистан, Либия, Близкия изток и Сахел показва, че сега е моментът да се действа, започвайки със създаването на европейски сили за бързо реагиране, способни да покажат волята на Съюза да действа като глобален стратегически партньор. Кога, ако не сега? След това ще бъде късно!"
Министърът на отбраната на Словения Матей Тонин изрази мнение, че силите за бързо реагиране могат да се състоят от 5000 до 20 000 войници и че не трябва да зависят от единодушното решение на 27 -те държави от блока, за да бъдат използвани. Тонин добави още:
"Афганистан ни показа, че за съжаление в момента ЕС няма капацитет за операции при изключителни обстоятелства. Показа също и, че независимо дали искаме да го признаем или не, сме зависими от американците."
В интервю за британски вестник, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  заяви, че приветства усилията за европейска отбрана, но това не може да замени алианса. Освен това е необходимо да се гарантира, че Европа и Северна Америка се държат заедно. Всеки опит за отслабване на връзката не само ще отслаби НАТО, но и ще разедини Европа, каза Столтенберг.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!