Ръст на измамите, свързани с Ковид, отчитат от Европол

Снимка: europol.europa.eu


Пандемията от коронавирус доведе до увеличение на измамите, свързани с този вид заболяване, отчитат от Европол и полицейските служби на държави членки на ЕС. От европейската полицейска агенция обясняват, че измамниците  измислят схеми, за да печелят от неприятната ситуация и вече техни жертви са станали хиляди хора по целия свят. Киберпрестъпленията са сред първите, чиито ръст беше отчетен след началото на пандемията от коронавирус. Измамниците в интернет започнаха да изпращат масово писма от името на големи реномирани организации като СЗО. Най-често срещаната схема е тази с линк, който води абоната до повече информация и препоръки за превенция на Ковид 19. След като кликне върху линка потребителят се пренасочва към сайт също създаден от измамници. Той има за цел събирането на лични данни на човек, като целта му обикновено са данни от интернет банкиране, пароли за акаунти в различни социални мрежи и електронни пощи. След това цялата тази информация се обработва и започва злоупотреба с данните на измамения. От негово име се изпращат съобщения или банковите му сметки се източват. Това обясняват от Европол. От полицейската агенция съветват хората да не отварят съмнителни писма. А ако случайно това се случи трябва да бъдат сменени всички пароли и компютъра да бъде почистен от вируси. След излизането на ваксините срещу коронавируса много абонати в интернет започнаха да получават и така наречените писма с оферти – да дарят определена сума пари в полза на фондации, които се занимават с благотворителност и разработват ваксини или лекарство срещу болестта. Най-често подобни измами се извършват и от организирани престъпни структури и дори от хора които така набавят средства и за тероризъм. Катрин де Бол – директор на Европол:

Ние виждаме кризата, свързана с разпространението на организираната престъпност. Виждаме също така и случващото се с разпространението на радикалните движения и тероризма. Ето защо е изключително важно да имаме добре подготвен отговор на извършителите на тези деяния. Разбира се ние имаме различен подход за работа в различните страни. Въпреки това работим заедно с всички държави членки на ЕС. А нашата роля на Европол е да координираме и на моменти да администрираме работата между отделните полицейски служби на държавите членки. Точно поради тази причина част от ръководството на полицейската агенция е натоварено с подобни функции - да координира комуникацията между отделните служби в отделните държави на Европейския съюз. Мога да ви уверя, че това ще бъде една добра координация. Европол събира и набавя постоянно информация. Това се прави, за да може ситуацията да бъде следена в реално време.

В последните месеци пък от Европол алармираха и за появата на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Коронавирус, както и за фалшиви удостоверения за преболедуване. Подобни документи се издават от недобросъвестни лекари или направо се фалшифицират, припомнят от Европол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!