Отново на училище: ЕС с подкрепа за ученици, студенти и учители

Онлайн на училище
Снимка: Веселина Киричева, Радио Варна


С началото на новата учебна година, Европейската комисия продължава да подкрепя милиони ученици, студенти и учители в Европа, с множество инициативи.

Пандемията от коронавирус показа, че училищата са способни на иновации, но също така очерта значителни трудности при адаптирането и осигуряването на качествено и приобщаващо образование за всички учащи:

     „Тази учебна година, която приключи някак си имах ученик в първи клас и в пети клас. Онлайн, това е жива пародия на обучение“

     „При всички случаи присъственото обучение е истинското обучение. Просто, несравнимо е. Много по-добре е да са в училище, да има контакта с учителите, със съучениците. В никой случай това, което постигна, бидейки вкъщи, не бих сравнила с това, което можеше да бъде, ако бяха присъствено, ако си беше нормално училище“.

-  мнението на двама родители – педиатър и биолог – университетски преподавател

За да бъдат преодолени поне част от затрудненията при адаптацията и осигуряването на качествено и приобщаващо образование, Европейският съюз ще подкрепя обмена на учащи и преподаватели в Европа, в различни формати и сътрудничество, насочени към насърчаване на цифровия и екологичния преход. Комисията предлага много дейности на равнището на Европейски съюз за училищата, които се обединяват около теми като насърчаването на сътрудничеството и мобилността, инвестиране в образование и умения, предоставяне на консултации и платформи за онлайн сътрудничество, подкрепа за екологичния преход чрез образование.

Такава възможност предоставя, в голяма степен, програмата Еразъм+, коментира българският еврокомисар, Мария Габриел:

    „Обръщам внимание, че и сега в нея имаме много примери за добри практики, където на младите хора се дава възможност да придобият необходимите умения, с цел нови технологии, които да водят до разработване на нови приложения. Не се съмнявам, и че с новия, удвоен бюджет на програмата „Еразъм+“ – 28 млрд. евро за следващия програмен период, ще бъдат създадени и много повече възможности. Всички сме наясно, че има нужда да бъдат свързани науката с иновациите, с образованието. Новата общност за знания и иновации в рамките на Европейския институт за иновации и технологии ще има именно това за цел – да свързва хората, да има обмен на добри практики, да направим така че умения, приложения и възможности да бъдат създавани в т.нар. „процес на съвместно създаване“

В общия бюджет на програмата, повече от 3 милиарда евро са предназначени за проекти за мобилност и сътрудничество в общото училищно образование, а над 5 милиарда и половина евро ще допринесат за съфинансирането на такива проекти в сектора на професионалното образование и обучение.

Вече са одобрени проекти за повече от 7 000 училища, като се очакват още през септември и октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!