Нов доклад на Европол за трафика на наркотици

Снимка: europol.europa.eu


По-насилствени, по-разнообразни и по-конкурентни – това са новите характеристики на търговията с кокаин в Европа, става ясно от доклад, публикуван от Европол. Документът очертава новата динамика на пазара на кокаин, като заплаха за европейската и световна сигурност. Докладът беше представен като част от работната програма на европейската полицейска агенция. В него се говори още за засилване на сътрудничеството между отделните европейски държави във връзка с противодействието на потоците на кокаин в рамките на ЕС. Раздробяването на престъпния пейзаж в страните-източници на производство на кокаин улеснява европейските престъпни мрежи да получават директни доставки на кокаин, като се изключват посредниците. Тази нова конкуренция на пазара доведе и до увеличение на предлагането и в следствие на това до повече насилие – тенденция, за която се говори в доклад за развитието на тези процеси през 2021 г. Катрин де Бол – директор на Европол:

Трафикът на наркотици – ние все още виждаме, че близо 17 % от информацията, която постъпва в Европол е свързана с търговията и трафика на наркотици. Борбата срещу тероризма, борбата срещу киберпрестъпленията и борбата срещу трафика на мигранти са много важи, но ние виждаме, че едно престъпление остава все още на високи нива в ЕС – трафика на наркотици. Наясно сме още, че незаконната продажба на наркотици в света за една година генерира печалби от над 24 млрд. евро, което е огромна сума. Виждаме и факта, че кокаин който идва от Колумбия влиза в Европейския съюз през границите на много европейски държави. В същото време сме наясно, че реколтата от растенията, от които се добива хероин е била рекордна в Афганистан само преди една година. Виждаме, че има все по-голямо потребление на фентанил сред населението на държавите членки на ЕС. Това се случва, след като фентанила влиза в Европейския съюз чрез пратки от държави в Далечния изток. Мога да кажа също така, че през 2020-та над 8 000 души в държави членки на Европейския съюз са загубили живота си в следствие на употреба на наркотици. Именно заради това е време за повече действия в тази насока. Да, ние сме се фокусирали върху три от най-често срещаните престъпления - тероризма, киберпрестъпленията и трафика на мигранти. Това обаче не означава, че ние ще отместим вниманието си от трафика на наркотици.

Европейските власти трябва да наблегнат и на разследванията, свързани с прането на пари, придобити от продажбата на кокаин. Често тези парични потоци остават скрити от полицейските органи, като средствата се влагат в различни легални бизнеси, сочи още доклада. От Европол заявяват още, че трафикът на кокаин е сред ключовите проблеми на сигурността, с които се сблъскваме в Европа. По данни на агенцията близо 40 % от престъпните групи на стария континент участват в подобен род престъпления, а търговията с този вид наркотик генерира годишно милиарди евро и долари печалба. В доклада на Европол се посочва, че е нужно и по-добро разбиране на предизвикателствата, които този вид престъпна дейност поражда пред властите на европейските държави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!