Ново помагало по гражданско образование за 11 клас за учители

Снимка: Гражданско образование

"Ние всички се ползваме от европейската социална пазарна икономика. Затова трябва да направим така, че следващото поколение да може да изгради своето бъдеще. Имаме силно образовани млади хора, много талантливи, силно мотивирани." Това каза Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, на годишната реч относно състоянието на Европейския съюз.

Европейската комисия в България работи усилено за подобряване на образованието и подготовката на младите хора да станат активни граждани на едно демократично европейско общество. Точно затова от тази учебна година предметът гражданско образование става задължителен за учениците от 11 и 12 клас. Европейската комисия възлага на Софийска платформа създаването на помагало по гражданско образование, от което учителите да черпят идеи за структуриране на уроците, практически задачи и теми за дискусии. Борислав Димитров Пенков – зам.-директор на Софийска платформа, съавтор и съредактор на Помагалото по гражданско образование разказва за целта му:

"Целта е да помогнем на българските учители, които се захванаха с тази нова и нелека задача да преподават този нов и по съществото си доста важен за нас предмет. Така че помагалото е помагало за учители, не за ученици и цели да бъде техен ценен помощник в клас, когато влязат да преподават уроците от учебната програма по гражданско образование за 11 клас.

Както казва един приятел, демокрация без демократи не съществува. Общо взето, това е целта на гражданското образование, ако приемем, че демокрацията не е даденост, която съществува въпреки нас и въпреки нашите действия, а е нещо, което трябва да поддържаме и да преутвърждаваме, за да не се върнем към времената от преди трийсет години, то тогава трябва да знаем какво да правим, за да я поддържаме тази демокрация. Трябва да знаем как да действаме като демократи и да участваме по демократичен начин в обществените интереси.

Помагалото е структурирано в две основни части. Първата е теоретична и цели да дискутира пред учителите някои основни теоретични моменти в преподаването на гражданското образование като например какви са основните съвременни подходи в преподаването му, какви методи работят и какви не работят, как да оценяваме учениците по гражданско образование, защото то не е стандартен предмет, по който можеш стандартно да оценяваш учениците. Втората част е вече съвсем практическата част. Помагалото всъщност е един низ от такива идеи по конкретни теми, които са директно приложими. Например имаме тема за върховенството на закона. В тази тема има предложение за филм по темата и последваща дискусия. Има актуални журналистически трудове, които са цитирани, има разработена структура на дискусия, която да се проведе с класа, след като се запознаят с тези журналистически трудове, за да дискутират какво е това върховенство на закона, защо ни е нужно, какво разбираме от това журналистическо разследване за състоянието на върховенството на закона в България."

Помагалото е свободно достъпно в интернет както на страницата на Европейската комисия, така и на сайта на Софийска платформа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!