ЕП за равностойно партньорство със САЩ при решаването на глобалните предизвикателства


Европейският парламент призова за равностойно партньорство със Съединените щати за справяне с глобалните предизвикателства.

В приета резолюция относно бъдещето на двустранните отношения, евродепутатите се застъпват за стратегическата автономност на Европейския съюз и призовават за по-добра координация между Евросъюза и САЩ по отношение на Китай, за да се избегне напрежение като това, предизвикано от споразумението известно като „AUKUS“.

В доклада си по темата, Тонино Питсула - член на Комисията по външни работи и представител а Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите акцентира върху насърчаването на стратегическата автономия на Европейския съюз в отбраната и икономическите отношения, върху уроците от Афганистан и необходимостта от създаване на Трансатлантически политически съвет за системни консултации и координация по външната политика и политиката на сигурност:

         "През последните 75 години нашето партньорство е било насочено към свободата, демокрацията, човешките права, върховенството на закона, отбраната. Нашите търговски отношения са най-интегрираните в света. Можем също така да се гордеем с положителните развития в нашите отношения като например създаването на Комитета по търговия и технология. Но, не трябва да забравяме, че трябва да се борим и да защитаваме и нашата стратегическа автономия, и да търсим своите законни интереси. Трябва да търсим повече пространство за конвергенция, за сътрудничество, за координиране, за консултации и да избягваме напрежението в нашите отношения, както стана при създаването на съюза АУКУС или изтеглянето на американските сили от Афганистан.

От една страна, ние трябва да задълбочим европейската автономия на действие и същевременно да насърчаваме многостранното сътрудничество, иновациите, борбата срещу неравнопоставеността, и да търсим мирни решения на проблемите.

Нашата цел е да защитим и насърчим демокрацията, човешките права, да споделим най-добрите практики и да включваме гражданите в целия процес на вземане на решения".

Приветствайки неотдавнашния напредък по стратегията на ЕС за региона на Индийския и Тихия океан, Парламентът уточнява, че координацията със Съединените щати по отношение на Китай следва да се съсредоточи върху защитата на правата на човека и малцинствата.

А по отношение на Афганистан, евродепутатите призоваха за задълбочен трансатлантически анализ на поуките от мисията там.

Тонино Питсула посочи още, че дебатът по двустранните отношения идва точно навреме:

        „Този ​​дебат не може да бъде по-навременен. Нуждаем се от подновено и засилено трансатлантическо партньорство, за да се справим с общите предизвикателства, пред които сме изправени. Някои от тях са ни добре познати от десетилетия, но някои са част от по -новата глобална динамика.

Без съмнение САЩ остават най -близкият и най -важен стратегически партньор на ЕС. И аз вярвам, че стратегически автономен съюз би бил най -добрият партньор за САЩ! ”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!