Цветелина Пенкова: Младите хора в Европа са активни и се интересуват от екология и технологичен напредък

Снимка: europarl.europa.eu

Преди дни приключи традиционната Среща на европейската младеж EYE2021 в Страсбург, на която се събраха хиляди млади хора, за да споделят своята гледна точка и разбирания за развитието на Европа. В програмата на форума бяха включени различни дискусии за бъдещето на цифровата демокрация, за борбата с дискриминацията, за възможните посоки за развитие на пазара на труда след COVID-19 и за социалните неравенства. Темата за екологията и бъдещето на Зеления пакт на Евросъюза също беше дискутирана, като в обсъжданията се включиха не само младежи, но и членове на Европейската комисията, евродепутати и експерти. Това беше едно от първите големи младежки събития от началото на пандемията през 2020 г.

Срещата на европейската младеж EYE2021 беше резултат от консултациите, които се проведоха през последната година от Европейския парламент с младите хора като част от процеса на Конференцията за бъдещето на Европа. От няколко месеца насам, в сътрудничество с общоевропейски младежки организации, идеите на младите хора за бъдещето на Европа се предлагаха и качваха на платформата youthideas.eu, където могат да се видят и сега.

„Това беше уникална възможност за младите хора между 16 и 30 години да обменят идеи както лично, така и чрез онлайн включвания“, каза евродепутатът Цветелина Пенкова. Според думите ѝ едни от най-дискутираните теми са били свързани с екологията, технологичния напредък и дигитализацията.

Кои бяха основните идеи, които младите хора предложиха на срещата в Страсбург, и кои от тези предложения могат наистина да бъдат реализирани, чуйте коментара на евродепутата Цветелина Пенкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!