ЕС с план за намаляване зависимостта от руските газови доставки

Снимка: архив


След дълги и тежки дебати европейските лидери се договориха по общата енергийна политика на Европейския съюз в рамките на кризата, засегнала Европа. Представителите на страните-членки приеха предложението на Европейската комисия да се премине към общо закупуване на природен газ, за да се гарантират енергийните доставки за следващата зима и да се облекчи натискът от високите цени върху домакинствата и бизнеса.

Комисията е готова да създаде работна група за общо закупуване на газ на равнище Европейски съюз и да работи в посока намаляване зависимостта от руския природен газ, заяви нейният председател Урсула фон дер Лайен:

 „Вече имаме ясно очертан път към това и сега нашето ново предложение ще ускори прехода, първо - към бързи възобновяеми енергоизточници, включително биогаз и водород, второ - към енергийна ефективност. И тук  всеки може да даде своя принос да намалим зависимостта си от руския газ, освен общата политика на диверсификация.

Ние сме силни, когато сме солидарни и използваме силата на единния европейски пазар. Трябва да започнем заедно да купуваме природен газ - от името на Европейския съюз, а не всяка страна-членка сама за себе си.“

Другото законодателно предложение, което Европейската комисия представи е въвеждането на задължителен минимум на запълване на газохранилищата от 80% за следващата зима и до 90% през следващите години. Така, според заместник- председателя на Комисията Валдес Домбровскис, ще се гарантира сигурност на енергийните доставки:

„Сега ние преминаваме към нова епоха, вървим към преобразуване на нашата енергийна система, за да сложим край на зависимостта си от руската енергия.

След 2009 година, когато Русия спря газовите доставки за Украйна, ние успяхме да осигурим взаимосвързана мрежа. Работим за строителството на осем нови терминала.

Целта е да намалим нашата зависимост като цяло от природния газ чрез други източници на енергия.

Нашето енергийно бъдеще означава, че не можем да позволим нито една трета държава да дестабилизира нашия енергиен пазар. Тази година смятаме да диверсифицираме доставките на природен газ и други енергийни ресурси като заложим основно на внос на втечнен газ.

Голяма роля се придава и на енергийната ефективност и на новите технологии като водорода. Възобновяемите енергийни източници са идеален заместител. Те се намират навсякъде и гарантират нашата сигурност и независимост.“

Друга от възможностите за ограничаване зависимостта от руските изкопаеми горива е постигнатото споразумение между Европейския съюз и Съединените щати за внос на допълнителни количества втечнен газ. Това обявиха двете страни след срещата на лидерите през миналата седмица. Урсула фон дер Лайен заяви:

„Искам да кажа на американския народ колко благодарна е Европа за непоколебимата подкрепа. Тази подкрепа се разпростира и до укрепване на енергийната сигурност на Европа и независимостта от руските изкопаеми горива. Ние се стремим да намалим тази зависимост и да се освободим от нея. И това  ще постигнем първо чрез инвестиции във възобновяеми източници на енергия, но също и чрез допълнителни доставки на газ, включително на втечнен газ. Европа иска да диверсифицира газовите доставки и да ги пренасочи от Русия към надеждни източници, доставчици, на които имаме доверие и които са ни приятели.

И затова ангажиментът на САЩ да предоставят на Европейския съюз допълнително поне 15 милиарда кубически метра газ тази година е голяма стъпка в тази посока, защото това ще замени доставките, които в момента получаваме от Русия.“

Европейската комисия остана да решава спора по предложението за намаляване на енергийните цени. Средиземноморските страни, включително България, настояха за намеса на пазара чрез ценови тавани, докато Германия и Нидерландия се противопоставиха на подобни крайни решения. Страната ни успя да защити голяма част от интересите си, с които влезе в тези преговори, заяви българският премиер Кирил Петков:

„Радвам се да кажа, че вече идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително и от Русия се осъществи като план. Не е задължително да участвате в този механизъм, но които странни искат, а доста страни искат, ще бъдат включени. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря с „Газпром“ от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България с малка консумация да отива да преговаря с гиганта като „Газпром“. Това е особено важно за България, както знаем договорът ни изтича тази година.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!