Подкрепа за членство в ЕС, протести (обобщение)

Албания води, следвана от Македония, Черна гора и Сърбия

Проучване на Европейската комисия, проведено в страни - кандидати за членство в Европейския съюз, сочи, че най-голяма подкрепа за членството в Съюза има в Албания, следвана от Македония, Черна гора и Сърбия, съобщава БТА, цитирана от БНР. 

Такава е тенденцията и при отговорите на въпроса - ще повиши ли благосъстояние на страната като цяло членството в общността? 

На въпрос за доверието в правителствата обаче преобладават отрицателните отговори, като в Сърбия подкрепата е малко по-голяма в сравнение с останалите страни, сочат данните от анкетата. 

Акценти в печата

„САЩ не могат да продължават да бъдат световен полицай“.  Върху това послание на американския президент Доналд Тръмп към войници на страната му в Ирак акцентира френският „Паризиен“. Намираме се дори в държави, които повечето хора не са чували и това е смешно, допълва „Гардиън“ посланието на Тръмп. Британското издание припомня, че посещението в Ирак идва след решението на президента да изтегли американските военни в Сирия. По време на подготвяната в дискретност визита Тръмп подчерта, че няма планове за сходно изтегляне от Ирак, пише „Вашингтон пост“, като вестникът изтъква, че така се възпира разширяването на иранското влияние.

В свой годишен обзор „Херолд Скотланд" нарича 2018-а "Годината на Тръмп" и изтъква, че сянката на американския президент се открива зад най-важните събития. Според „Индипендънт“ през годината твърдият тип държавници са доминирали международните отношения, като двама от лидерите на страни от Г-20 са свързани с поръчване на индивидуални убийства – Владимир Путин за случая „Скрипал“, и Мохамед Бин Салман за това на журналиста Джамал Хашоги. 

На Балканите диалогът между Сърбия и Косово през 2019 г. вероятно ще продължи в различен формат, казва външният министър в Белград Ивица Дачич пред вестник „Неделник“. Идеята за разграничение между сърби и албанци е „единствената на масата, но може да бъде съпроводена и от редица други договори“, смята Дачич.

От затвора в Скопие ще излязат известните политически и бизнес личности, обвинени от специализираната прокуратура като Миле Янакиески, Сашо Миялков и други, съобщава „Слободен печат“. Според „Вечер“ причината може да се крие в политически договор между властта и опозицията.

За граждански и човешки права

Тази година беше изключително богата на протести. Гражданите не само в България, но и по света, основно в Европа, протестираха като че ли в защита на нарасналото си разбиране за това какво включва техният базисен пакет от граждански и човешки права.

Това каза за БНР политологът и университетски преподавател Любомир Стефанов по повод протестите през 2018 г.

„Има нужда от нараснало предефиниране на цялото това понятие какво значи един достоен и справедлив живот в демократична държава в 21-ви век. Някои от нас го разбират по един начин – „повече от всичко“, а други – като „по-качествено“. В крайна сметка политиците са тези, които трябва да синтезират нещата, да ги предложат на обществения дебат и чрез механизми на избори, на законодателни проекти и инициативи, да стигнем до някакво решение, което да бъде вярното, правилното, поне за известен средносрочен или дългосрочен период“.

Според Стефанов все още „говорим по-скоро за количество“, а качеството е функция на политиката като такава.

Милош Земан критикува „параноята“ около китайските и руските шпиони

Чешкият президент Милош Земан използва традиционното си коледно слово, за да критикува "параноята", по думите му, около китайските и руските шпиони, предаде ДПА.   

Вероятно визирайки частична забрана на използването на мобилни телефони на китайската компания "Хуауей" от правителствените институции и предупрежденията на чешките служби за сигурност за китайски и руски шпионаж, Земан каза: "Тези, които постоянно ни предупреждават за шпиони, ни третират като незрели и лековерни същества, които не могат да се защитят".

Земан осъди и демонстрациите през последните седмици срещу правителството на малцинството на милиардера Андрей Бабиш. Според 74-годишния президент протестите срещу демократично избрано правителство представляват "подигравка с волята на избирателите".   

Хиляди демонстранти излязоха по улиците няколко пъти от средата на ноември с призиви за оставката на Бабиш, който е разследван от полицията за предполагаема корупция, припомня ДПА.