Румъния поема Европредседателството, контрол върху укриване на данъци (обобщение)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Румъния по случай поемането на европредседателството, предаде Аджерпрес.

"Уверен съм, че ще се справите и очаквам с нетърпение да работим заедно," написа в официалната си страница в Туитър Туск.

Румъния поема от днес до края на юни ротационното председателство на ЕС за първи път от присъединяването си към Блока.

Общ контрол на границитемежду Албания и Косово

По решение на албанското правителство от днес на граничните пунктове между Албания и Косово ще функционира общ контрол.

"Двойният контрол е отстранен. Полициите на двете страни заедно ще извършват контрол на принципа едно спиране, един контрол, едно гише. Правителството взе решение за тази важна промяна, което облекчава свободното движение между Албания и Косово", написа в Туитър министърът на вътрешните работи Сандер Леши. И допълни, че "скоро ще бъдат предприети много по-важни стъпки с цел изцяло да се установят европейски стандарти на албанско-косовската граница". 

Нови правила на Европейската комисия

Влизат в сила три нови правила на Европейската комисия, позволяващи да се намали укриването на данъци чрез трансфер на печалбата извън границите на ЕС. По силата на тези разпоредби "всички страни членки занапред ще облагат печалбите, прехвърляни към страни с ниски данъци, където съответното компания не извършва действителна икономическа дейност".

Това правило ще позволи да се избегне прехвърлянето на всички печалби към филиал, базиран в страна с много по-ниски данъчни ставки и по този начин да се плащат много малко данъци в страните с по-висок корпоративен данък. Тази практика се прилага в рамките на самия ЕС от компании като Старбъкс (Starbucks), Еърбиенби (Airbnb) и големите технологични гиганти като Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Алибаба (Alibaba).

Европейците харчат по 130 млрд. евро годишно за алкохол, България е по средата

Българските домакинства дават по 1,7 процента от общите си разходи за алкохол, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Това нарежда страната ни на 15-о място сред всички 28 държави-членки на Европейския съюз.

Според най-новото проучване на Евростат разходите на европейските домакинства за спиртни напитки са както у нас - средно по 1,6 на сто. Това е близо 130 милиарда евро годишно.

Най-много за алкохол харчат домакинствата в Естония, Латвия и Литва – съответно 5,2, 4,9 и 4 на сто от общите си разходи. Веднага след балтийските държави се нарежда Полша с 3,5 %.

На другия полюс са Испания, Гърция и Италия, сочат данните на Европейската статистическа агенция с под 1 % от общите разходи.

От 2007 до 2017 разходите на българските домакинства за спиртни напитки са намалели значително – от 3 на 1,7 %. Разходите за алкохол на европейските домакинства през този 10-годишен период остават стабилни, а нй-голямо нарастване е регистрирано в Румъния – от 2,3 % през 2007 до 2,7 през 2017.