ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕС с нов план за действие за кръговата икономика

Новият план за действие на ЕС за кръговата икономика ще бъде представен през март. Неговата цел е да насърчи повишаването на рециклирането и повторното използване на продуктите.Необходимостта от превръщането на отпадъците в ресурси и суровини за ново..

обновено на 25.02.20 в 12:33

Европейската комисия инвестира 75 млн. евро за развитие на синята икономика.

Европейската комисия в сътрудничество с Европейския инвестиционен фонд, който е част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), стартира фонд за капиталови инвестиции „BlueInvest“ с бюджет 75 млн. евро в полза на синята икономика...

публикувано на 25.02.20 в 11:25

Евродепутатите настояват за общоевропейско законодателство по отношение на изкуствения интелект и високите технологии

Бързото развитие на изкуствения интелект и автоматизираните технологии за вземане на решения са предизвикателство за Европейския съюз по отношение защитата на потребителите. Евродепутатите настояват в специална резолюция до Съвета на Европейския..

публикувано на 25.02.20 в 11:08
Мария Габриел в студиото в Брюксел

Мария Габриел за „Хоризонт Европа“

Едва 7% от световното население живее в Европа, но континентът генерира 20% от научните изследвания и иновации в света. Този факт подтикна ЕК да създаде нова Рамкова програма, която да определя бъдещето на европейските научни изследвания и иновации...

публикувано на 25.02.20 в 08:45

Европейския парламент изисква задължителна регистрация на всички домашни любимци

Европейският парламент изисква задължителна регистрация на всички кучета и котки, за да се прекрати незаконната търговия с домашни любимци на територията на Европейския съюз. Този бизнес е понякога доходен източник на ресурси за престъпни мрежи...

публикувано на 25.02.20 в 07:38

Програма „Творческа Европа“ подпомага българската киноиндустрия

Програма „Творческа Европа“ подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор в страните-членки на ЕС. От 2014 г. до 2020 г. са отпуснати 1,46 милиарда евро в подкрепа на европейски проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на..

публикувано на 22.02.20 в 13:30

България – сред основните донори на мобилни работници в ЕС

Европейската комисия публикува годишен доклад „Трудовата мобилност в Европейския съюз“. Той дава информация за мобилността на работната сила на гражданите на възраст от 20 до 64 години. Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите..

публикувано на 21.02.20 в 09:45

Млади хора ще обсъждат идеите си за бъдещето в Страсбург

"Бъдещето е тук"- това е темата на Европейската младежка конференция- събитие, което дава глас на младите хора в европейската демокрация. На 29-30 май 2020 г. в Страсбург ще бъде проведено четвъртото издание , на което се очаква около 9 000 европейци..

публикувано на 20.02.20 в 09:00
Евродепутатът Искра Михайлова

Насърчаване на ефективното използване на отпадните води в земеделието

Водата, заедно с останалите природни ценности като почвата, въздухът и биоразнообразието, е обект на защита в цялостната политика на Европейския съюз. Опазването на чистотата на тези богатства е залегнало в още по-голяма степен и в новата..

публикувано на 20.02.20 в 08:25

Проблемът с бездомните животни обсъди Европейският парламент

Комисията по петиции в Европейския парламент обсъди проблема с бездомните животни в България. Петицията е инициирана от „На ти с природата“ и още 17 организации за защита на животните от цяла България. В документа е записано, че в България има..

публикувано на 19.02.20 в 10:45

Планът за борба с рака ще е сред приоритетите на програмата „Хоризонт Европа“

Планът за борба с рака ще бъде сред основните приоритети на Европейския съюз. Той включва дейности, свързани с подобряване на всеки етап от диагностиката и лечението на заболяването. За шестте мисии на новата програма „Хоризонт Европа“, сред..

обновено на 18.02.20 в 12:55

България бави процедурата за избор на делегирани прокурори в европейската прокуратура

България бави процедурата за избор на делегирани прокурори в европейската прокуратура. Социалистите отдавна поставиха въпроса за правилата, по които ще става това у нас. Междувременно стана ясно, че европейския главен прокурор Лаура Кьовеши започва..

публикувано на 18.02.20 в 10:35

По-голям контрол върху финансовите измами в ЕС

От началото на тази година влязоха в сила нови правила за финансови разплащания на ниво Европейски съюз, които вече предвиждат затягане на контрола в сферата на финансовите измами и прането на пари. По думите на евродепутата и зам.-председател на..

публикувано на 18.02.20 в 08:45

Мерки на ЕС срещу разпространението на коронавируса в Европа

Светът е в състояние на повишена тревога заради новия коронавирус. Болестта причини смъртта на стотици в Китай. Броят на починалите продължава да расте. Десетки хиляди са заразените.   "От няколко дни с колеги от целия свят сме на мнение, че сме..

публикувано на 17.02.20 в 08:00

За равно заплащане на мъжете и жените

Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите. Разминаването в заплатата за еднакъв труд сега се равнява на около две месечни заплати годишно. Ето защо..

публикувано на 14.02.20 в 11:08

"Конференция за бъдещето на ЕС" - на ход са гражданите

"Където има желание, има и начин. Вярвам в успеха на конференцията. В противен случай не бих се захванала." Така зам.-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица описа накратко новата си отговорност - предстоящата двугодишна конференция за..

публикувано на 14.02.20 в 08:00

ЕП настоява за по-добри правата на децата

Евродепутатите призовават за повече действия в борбата срещу трафика на деца и принудителните бракове, като припомнят решаващия принос на децата в борбата с изменението на климата. Във връзка 30-ата годишнина от Конвенцията на ООН за правата на..

публикувано на 13.02.20 в 16:35

Гражданите на ЕС единствени в света разполагат с пълен набор от права за защита при пътуване

Гражданите на ЕС единствени в света разполагат с пълен набор от права за защита при пътуване. Това е факт, който се оказва, че е недостатъчно известен. Проучване на Евробарометър показа, че едва 43 % от гражданите, които са пътували със самолет,..

публикувано на 12.02.20 в 17:20

СЕТА поражда въпроси с нееднозначни отговори

До този момент всички страни от ЕС, с изключение на Франция и Германия, са ратифицирали Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (ВИТС/СЕТА). Една от причините двете европейски страни с най-силна..

публикувано на 12.02.20 в 15:21

Остава ли приоритет и пред новата Европейска комисия борбата с евроскептицизма ?

2020 може би ще е годината на реформите в Европейския съюз, каквато заявка дава поне на този етап новоизбраната Европейска комисия. В списъка с промени,от които се очаква да направят живота на европейците по-добър,със сигурност трябва да се включи и..

публикувано на 12.02.20 в 07:33