ЕВРАНЕТ ПЛЮС

За приоритетите на новата Европейска комисия

Комисия, основана на шест амбиции, така наричат комисията „Урсула фон дер Лайен“, чийто мандат стартира на 2 декември. „Европейски зелен пакт“, „Икономика в интерес на хората“ и „Подготвена за цифровата ера Европа“ – това са първите три от приоритетите,..

публикувано на 13.12.19 в 11:45

Защо етническите и културните малцинства в Европа се нуждаят от защита

Приблизително 8% от гражданите на Европейския съюз принадлежат към малцинства, а около 10% говорят регионален или малцинствен език, показват данни, цитирани в резолюция на Европейския парламент. Те още веднъж потвърждават разбирането, че Европа е мозайка..

публикувано на 13.12.19 в 08:35
Олег Сенцов

Олег Сенцов, носител на наградата "Сахаров": Путин не иска да има мир в Донбас

Олег Сенцов, носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г., получи своето отличие в Европейския парламент в Страсбург. Украинският филмов режисьор и активист беше освободен от руски затвор в началото на септември при размяна на затворници между Москва и..

публикувано на 12.12.19 в 15:44

Европейският бизнес представи приоритетите си за новия програмен период на Европейската комисия

Европейският бизнес обяви приоритетите си за новия програмен период. По време на работна среща в Брюксел, президентите на най-големите федерации на индустрията и работодателите от Европа, членове на“ Бизнесюръп“, заедно с евродепутати, обсъдиха..

публикувано на 10.12.19 в 15:25

Устойчива Европа – устойчиво бъдеще

С това мото Финландия започна председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 юли и въпреки правителствената криза, в която се намира, успешно се справя с поставените задачи. Говори нейно превъзходителство Пяйви Блиника – посланик на Финландия у нас:..

публикувано на 10.12.19 в 08:30

България може да спечели от европейските политики за климатичните промени

Европейците искат да се предприемат реални действия за борба с изменението на климата и Европа да заеме водеща роля в тази борба. „ Работим много активно по въпросите на климата и на климатичните промени защото виждам, от една страна, голямото..

обновено на 09.12.19 в 15:13

Европейската комисия с нови идеи за решаване на бежанската криза

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци в Европа остават един от приоритетните въпроси за Европейския съюз и в мандата на новоназначената Европейска комисия. Председателят й Урсула Фон Дер Лайен вече даде заявка, най - късно..

публикувано на 09.12.19 в 12:52

Андрей Новаков: България е активна на масата на преговорите за разпределянето на средствата от европейските фондове до 2027 г.

Повече пари за регионите в Европейския съюз и по-лесен достъп до финансиране предвижда общият регламент за фондовете на ЕС от 2021 до 2027 година. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков , главен преговарящ по основния регламент за Европейските..

публикувано на 09.12.19 в 11:23
евранет  плюс Ева Майдел

Нова стъпка към улесняване работата на платформите за групово финансиране

След бум-а на уеб сайтове за колективно пазаруване в световен мащаб, настъпва ерата и на груповото финансиране. Анализаторите говорят за груповото поведение на различни кръгове хора и потребители, които търсят нови и интересни начини за реализиране..

публикувано на 06.12.19 в 10:25

Евродепутатът Емил Радев - първият българин в ръководството на групата за хуманно отношение към животните в ЕП

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е първият и засега единствен българин, избран за вицепрезидент на интерпарламентарната група за благосъстояние и хуманно отношение към животните. радев работи в тази група за пореден мандат. В представянето на..

обновено на 06.12.19 в 07:55

Европейската регионална политика в програмния период на ЕС 2021- 2027 г.

Политиката на сближаване на ЕС за икономическо и социално развитие, помага на регионите да станат по-иновативни.  Пет са основните цели, които ще стимулират инвестициите в ЕС за периода 2021 – 2027 година.   Средствата от Европейския фонд за..

обновено на 05.12.19 в 10:10

„От фермата до вилицата“ – новата политика на Европейския съюз за храните

Общата идея е за дългосрочна и интегрирана хранителна политика в рамките на съюза в новата Обща селскостопанска политика, която да гарантира безопасни, качествени и достъпни храни за всички европейски граждани, но без да навреди на участниците във веригата..

публикувано на 05.12.19 в 08:30

ЕИБ - първата климатична банка

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер представи в Мадрид идеята базираната в Люксембург финансова инвестиция да се превърне в климатична банка. "Лесно е просто да кажем, че трябва да се отървем от фосилните горива. Но трябва да..

публикувано на 04.12.19 в 07:20

Мария Габриел представи програмата си за новия мандат на Европейската комисия

Еврокомисарят по иновации, изследвания, култура и младеж Мария Габриел представи в София програмата и приоритетите си в новия мандат на Европейската комисия. В изложението си, тя посочи задоволството от факта, че ресорът й е с ново име, защото за..

публикувано на 03.12.19 в 14:20

Европейската интеграция на Западните Балкани – въпросителни и движение

Какъв е напредъкът за страните от Западните Балкани в областта на европейската интеграция след приемането на Декларацията от София през 2018 година, която потвърди европейската перспектива на региона и лансира Приоритетната програма от София с конкретни..

публикувано на 03.12.19 в 08:30

НАТО на 70 години: ЕС, сигурността на Европа и равносметка за евроатлантическото единство

Погледите вече са насочени към срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, на която бъде отбелязана 70-ата годишнина на НАТО, а лидерите на 29-те страни членки ще се опитат да демонстрират единство, изправени пред въпроса за бъдещето на алианса...

публикувано на 02.12.19 в 12:21

Борбата с климатичните промени - приоритет пред новата Европейска комисия. Предизвикателствата пред новата бюджетна рамка на Евросъюза

Европейският парламент призовава за намирането на решение относно следващия дългосрочен инвестиционен бюджет на ЕС и предупреди за риска от прекратяване на финансиране на европрограмите. Все повече са гласовете на скептиците за постигане на споразумение..

публикувано на 30.11.19 в 08:20

Започват филмовите дни "ЛУКС"

От днес до 12 декември Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал "София филм фест" организират традиционните филмови дни "ЛУКС". В седем български града - Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 11:35
Кристин Лагард, Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли отбелязват 20-годишнината от Лисабонския договор

Банков съюз - предизвикателството пред Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард, за което още и двете не говорят

"Искам тази комисия да бъде балансирана географски и по пол. И както можете да видите, заместник - председателите са от запад и и изток, от север и от юг". Думите са на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Страсбург вчера..

публикувано на 28.11.19 в 07:20

Комисията фон дер Лайен - баланс на парламентарни интереси

След няколко месечно бягане с препятствия новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи и дългоочакваното парламентарно одобрение за своя Колегиум. Най-често споменаваната дума при формирането му беше баланс.   Намирането,..

публикувано на 27.11.19 в 18:00