ЕВРАНЕТ ПЛЮС

евранет плюс Западни Балкани

Евродепутати дебатират напредъка на Западните Балкани за членство в ЕС

„Европейската перспектива пред Западните Балкани“ ще бъде темата на уебинар, който ще се проведе този петък от 10 часа от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. Участници в уебинара ще бъдат членовете на Европейския парламент и..

публикувано на 21.04.21 в 19:46

Европейски план за готовност за биологична защита от варианти на COVID-19

"Пандемията ни показа отново три важни неща. Трябва да действаме възможно най-бързо. Трябва да инвестираме смело и да работим в сътрудничество", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и признава, че новите варианти..

публикувано на 21.04.21 в 06:35

Кръговата икономика като инструмент за бързо възстановяване

Целта на новия план за действие за кръговата икономика е да подготви страните от Европейския съюз за екологосъобразно бъдеще. Той трябва да укрепи конкурентоспособността, като същевременно защитава околната среда и предоставя нови права на..

публикувано на 20.04.21 в 14:33

Възстановяването на Евросъюза ще стане чрез цифровизация и насърчаване на кръговата икономика

Освен седемгодишният бюджет на Европейския съюз, който беше приет в края на миналата година с малко забавяне, понеже се наложиха промени по отношение на направление на средствата, за да може да се подпомогне излизането от Ковид-кризата,..

публикувано на 20.04.21 в 08:30

Евродепутатите изискват безопасно и чисто пътуване

Критерии на Европейския съюз за безопасно и чисто пътуване, общ сертификат за ваксинация и печат на общността за сертифициране на хигиената за предприятията, трябва да станат част от новата стратегия на съюза в областта на туризма, решиха..

публикувано на 20.04.21 в 06:45
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Европол: Коронавирусът облагодетелства организираната престъпност

Организираната престъпност продължава да се разпространява във всички сфери в Европейския съюз, сочи публикуван доклад на Европейската полицейска агенция Европол. Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма,..

публикувано на 19.04.21 в 06:45

Евродепутати призоваха за повече грижа за моретата и океаните

Евродепутатите призоваха за ускоряване на кръговата икономика, за да се спре и замърсяването с т.нар. микро- и нанопластмаса в моретата и океаните. В доклад на евродепутата Катрин Шабо е посочено, че 80% от морските отпадъци идват от сушата. А..

публикувано на 16.04.21 в 06:05

Призът за кино на Европейския парламент - с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 15.04.21 в 09:35

Комисия следи за нарушения при транспорт на животни

Хуманното отношение към животните, забраната за отглеждането им в клетки, защитата им по време на транспорт- тези теми все по-често присъстват в дневния ред на Европейския парламент. През юни миналата година европейските депутати гласуваха създаването..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Хуманитарната дейност на ЕС - между затрудненията на Covid-19 и новите възможности

"Нуждите от хуманитарна помощ днес са по-големи от всякога, защото живеем в свят, в който комбинацията от конфликти, климатични промени и пандемия от коронавирус, влошиха още повече нестабилната ситуация", признава върховният..

публикувано на 15.04.21 в 06:35

ЕП настоя за спасяване на туристическия бранш

Европейският парламент настоя за нова стратегия за туризма в ЕС, която да се фокусира върху запазването на Европа като водеща туристическа дестинация. В доклад се призовава Европейската комисия да създаде  Европейска агенция за туризма, която да..

публикувано на 14.04.21 в 06:45
евранет  плюс Искра Михайлова

Евродепутати: Отказът да се внесе Национален план за възстановяване е опит за натиск за съставяне на правителство

В края на април изтича срокът, в който всяка страна-членка на ЕС трябва да представи пред еврокомисията Национален план за възстановяване и устойчивост . Европейското финансиране за  България е в размер на 12 млрд. лева. Средства, с които страната ни ще..

публикувано на 13.04.21 в 10:50

Искра Михайлова: Новият европейски „Баухаус“ пречупва високите цели на Зеления пакт в живота на всеки европейски гражданин

За да се подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт, ЕК излезе с инициативата „Нов европейски „Баухаус“. Тя обхваща всички региони и територии в Европа и чрез насърчаването на практични и достъпни решения допринася за устойчиво решаване на..

публикувано на 13.04.21 в 08:30

Инициативата „Вълна за реновиране“ в ЕС

„Вълна за реновиране“ е част от европейската Зелена сделка и плана за възстановяване на ЕС. Представлява своеобразна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС, като усилията са насочени към увеличаване степента и качеството на..

публикувано на 12.04.21 в 08:40

Ще окаже ли "дивангейт" влияние върху отношенията ЕС - Турция ?

Икономика, климатични промени, мобилност на гражданите, бежанците и миграцията, са сферите, в които Европейският съюз ще продължи да си сътрудничи с Турция, обяви след посещението си в Анкара председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер..

публикувано на 12.04.21 в 09:20

Заради Covid пандемията има спад на покупките на нови автомобили

Covid пандемията засяга всички сектори на икономиката, но най-потърпевши са транспортът, туризма и автомобилния сектор.   Влиянието на кризата, казва евродепутатът Андрей Новаков, върху индустрията в ЕС е безпрецедентно, и допълва, че към момента..

публикувано на 11.04.21 в 10:08

Подкрепа за децата в нужда

Европейският съюз е едно от най-привлекателните места за живеене, благодарение на проспериращата икономика. Въпреки това обаче все още има социални неравенства в съюза, които се отразяват на най-уязвимите – децата. По данни от 2019, близо 18..

публикувано на 10.04.21 в 12:05

Нови правила за износа на стоки с двойна употреба

Европейският съюз приема нови правила за износа на стоки с двойна употреба, за да възпрепятства използването им за нарушения на правата на човека. Стоките с двойна употреба са продукти, които са създадени за гражданска употреба, но ако попаднат в грешни..

публикувано на 09.04.21 в 08:42

Медицина и екология са сред новите акценти на „Хоризонт Европа“

Пет нови направления отваря пред българските учени програма за финансиране „Хоризонт Европа“ на ЕС. Те са в сферите здравеопазване, климатични промени, интелигентни градове, опазване на водите и почвите, обясни еврокомисарят Мария Габриел . Тя..

публикувано на 09.04.21 в 06:30

Модернизацията на обществения и личния транспорт в контекста на "Зелената сделка"

Транспортът е отговорен за почти 30% от общите емисии на въглероден ди-оксид в ЕС, а сухопътният транспорт има дял от 72% от вредните газове. Като част от усилията за намаляване на емисиите, Евросъюзът си поставя за цел съкращаване на емисиите..

публикувано на 08.04.21 в 10:40