ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европейската Стратегия за опазване на биоразнообразието до 2030 - част от застрашените животински видове

В Стратегията на Европейския съюз за биоразнообразието до 2030 г. се подчертава защитата на застрашените животински видове като изключително важна за опазване на живота и природата. Сред застрашените от изчезване са популациите на редица от..

публикувано на 30.07.20 в 11:32
22-годишен младеж загина след като лек автомобил

България е на второ място в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи за 2019 година

Данните на Евростат сочат, че   България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по брой загинали в катастрофи спрямо 1 млн. души население . Това показват предварителните оценки на Европейската комисия (ЕК) за безопасността на пътищата. Данните..

публикувано на 30.07.20 в 10:30

Мигрантската вълна и Ковид кризата

След приключването на Ковид кризата в много европейски държави очакват нова мигрантска вълна. В същото време миграционната криза от преди кризата с коронавируса   и терористичните нападения преди години в няколко държави членки изведоха на преден..

публикувано на 28.07.20 в 10:50

Репортаж на Добрина Карамболова

Европейският парламент не одобри „историческата сделка“, която беше договорена от  Европейския съвет за бюджета на съюза за периода от 2021 до 2027 г. и за Фонда за възстановяване от коронакризата. Новата финансова рамка беше договорена след..

публикувано на 27.07.20 в 08:30

Качеството на водите за къпане в ЕС остава високо

Качеството на водите, в които европейците се къпят, остава високо. През 2019 г. са били наблюдавани близо 22 300 обекта, от тях почти 85 % отговарят на най-високите и определяни като „отлични“ стандарти на Европейския съюз. Според доклада за България..

публикувано на 24.07.20 в 17:45

ЕС с координиран подход за бъдещите си отношения с Турция и Китай

За развитие и укрепване на отношенията Европейски съюз - Турция, се обяви върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел след среща на министрите на външните работи на страните от общността. Те обсъждаха темата след възникналото..

публикувано на 23.07.20 в 11:33

ЕК със стратегия за безопасна и ефикасна ваксина срещу COVID-19

„Няма да се върнем към старата нормалност в близко бъдеще! Коронавирусът остава обществен враг номер едно. Ако не се следват основните правила и препоръки, единственият път, по който ще върви тази пандемия е: да става все по-лошо и все по-зле!“,..

публикувано на 23.07.20 в 07:10

Мигрантската вълна и Ковид кризата

След приключването на Ковид кризата в много европейски държави очакват нова мигрантска вълна. В същото време миграционната криза от преди кризата с коронавируса   и терористичните нападения преди години в няколко държави членки изведоха на преден..

публикувано на 22.07.20 в 11:05

Европейската комисия с решителни стъпки за защита на сезонните работници

Сезонните работници осигуряват жизненоважна работна сила, особено за земеделските стопанства в редица държави-членки на Европейския съюз и гарантират продоволствената сигурност в цяла Европа, но са често лишавани от права. Евродепутатите изразиха..

публикувано на 21.07.20 в 07:30

Евродепутатът Мария Арена: "Covid кризата е изпитание за правата на човека"

Много трудности пред правата на европейските граждани по време на Covid-19 вижда евродепутатът Мария Арена . Председателят на комисията по правата на човека в ЕП сподели във видеосреща, че затруднения е имало заради правото на придвижване,..

публикувано на 20.07.20 в 08:00
Шарл Мишел

Ще се превърне ли "пестеливата четворка" в петица?

Ще се превърне ли "пестеливата четворка" в петица? Това е един от многото въпроси, които си задават анализаторите преди началото на заседанието на Европейския съвет, на което трябва да се обсъди следващата многогодишна финансова рамка. Австрия,..

публикувано на 17.07.20 в 07:20

ЕС обединява приложенията за Covid-проследяване

Държавите-членки на Европейския съюз са се договорили за техническите стандарти, които да позволят оперативна съвместимост между приложенията за проследяване на коронавирус за смартфони. Очаква се да има централизиран портал, който да позволи..

обновено на 16.07.20 в 15:21

Миграцията все още дълбоко разделя ЕС

Един от основните приоритети на все още младото германско европредседателство е изработването на обща европейска миграционна политика. Изходните позиции на страните-членки са ясни. Защото от 2015 година насам не са променени - Вишеградската четворка..

публикувано на 15.07.20 в 08:20

Успешни операции на европейските служби за сигурност

Арести на повече от 800 души в цяла Европа, след като органите на реда разбиха криптирана телефонна система, използвана от организирани престъпни групи за мокри поръчки и сделки с наркотици. Акцията се проведе в няколко държави членки на Европейския..

публикувано на 14.07.20 в 13:05
euro

Комитетът на регионите с план за цифрови платформи в помощ на Европейската комисия

Комитетът на регионите е готов да разработи цифрови платформи в помощ на Европейската комисия - след резултатите, които бяха отчетени от работата  на портала за обмен на данни и предложения за Ковид 19 ,в помощ на местната икономика,социалната политика..

публикувано на 13.07.20 в 17:47

Българските евродепутати атакуват пакета „Мобилност“

Европейският парламент одобри окончателно новите правила за работа на шофьорите и товарните превози по пакета "Мобилност" след три годишно разделение на Европа по въпроса. три  годишна сага. Правилата са  свързани със заплащането при командироване..

публикувано на 13.07.20 в 07:10
Откритите оръжия в дома на арестувания лейтенант.

Европол: Расте заплахата от крайнодясно насилие и екстремизъм

Темата за тероризма отново влезе в дневния ред на Европа, след като на 20 юни трима души бяха убити с нож, а други трима - ранени в южния английски град Рединг. Нападението беше квалифицирано от британската полиция като терористичен акт. Властите..

публикувано на 11.07.20 в 21:19
Еврозона, безработица

Ковид и младежка безработица

Кризата на Covid-19 подчерта още веднъж колко несигурно е положението на младите хора под 25 годишна възраст, живеещи в Европейския съюз. Хиляди млади хора са загубили своите курсове за обучение, възможности за стаж и работа. Опитите на Европейската..

публикувано на 09.07.20 в 13:10

Влизат ли в нова фаза отношенията ЕС - САЩ - Китай?

Европейският съюз и Съединените щати очакват скоро да бъде дадено началото на диалога между тях за отношенията им с Китай. Инициатор на идеята е върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел според..

публикувано на 08.07.20 в 17:58

Обсъждане за нов механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рендерс представи пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента насоки за евентуален нов Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни права. Пред евродепутатите той..

публикувано на 08.07.20 в 10:10