Шефът на МИ-6 предупреди Русия

Началникът на разузнаване МИ-6 Алекс Йънгър
Снимка: Ройтерс

Началникът на британското външно разузнаване МИ-6 Алекс Йънгър предупреди Русия да не подценява способността на Великобритания „да отвърне на удара“.

В реч в университета „Сейнт Андрюс“ Йънгър призова студентите да помислят за кариера в МИ-6, защото за да се справи днес с враговете си, които използват нови технологии, страната се нуждае от младите хора с техния съвременен начин на мислене и технически умения.

Позовавайки се на инцидента с използване на веществото „Новичок“ в Солсбъри и кибернападенията, Алекс Йънгър отправи предупреждение към Русия и други враждебно настроени държави, че Великобритания разполага с необходимите средства и твърдост да отговори по подобаващ начин, ако те се опитат да рушат устоите на британския начин на живот. Той обаче допълни, че целта на МИ-6 не е да дестабилизира Русия.

Шефът на МИ-6 постави специален акцент върху изграждането на така нареченото „четвърто поколение шпионаж“, което обединява в едно традиционните човешки умения и напредналите технологии, характерно за младите хора. И призова открито студентите да се присъединят към външното разузнаване.

Йънгър освен това говори колко е важно сътрудничеството между страните в Европа, за да се гарантира сигурността на континента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!