Вярно ли е, че 95% от критично болните с Covid-19 са били ваксинирани

Covid отделението на болница в Сафед, Северен Израел, 12 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация в български сайт, споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив.

Твърдение: 95% от критично болните пациенти са ваксинирани

„ЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО! 

Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), заяви вчера, че всички ваксинирани хора трябва да бъдат поставени под карантина през зимните месеци, в противен случай рискуват сериозно заболяване“ - гласи началото на текста (б.р. - правописът е запазен).

В публикацията е цитиран проф. Кристиан Перон – „президент на Европейската консултативна група по ваксинации към СЗО“. Справка в сайта на здравната организация сочи, че най-вероятно става въпрос за Европейската техническа съветническа група от експерти по имунизацията (ETAGE).

Втора справка на сайта на СЗО показва още, че групата от седем експерти няма президент. Неин ръководител не е посочен. Специалистите се назначават от регионалния директор за Европа. T.e. най-малкото титлата на Перон не е вярна, което допълнително подвежда читателя.

Кой е той?

Проф. Кристиан Перон работи във френска болница – специалист е по-инфекциозни болести – лаймска болест и сходни. В края на октомври е отстранен от поста шеф на отделението по инфекциозни и тропически болести заради „недостойни коментари насред настоящата здравна криза, посочени от етичната комисия“.

Освен това самото заглавие на публикацията е подвеждащо - в българския текст (базиран отчасти на интервю на Перон пред френска медия) той не е цитиран да казва, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

Но пък пише, че израелският лекар Коби Хавив е казал, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани. Напълно ваксинираните хора представляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните)“.

Д-р Хавив е директор на болница „Херцог“ в Ерусалим.

Скийншот/Channel 13

Интервюто с него, което е на иврит, е широко разпространявано в социалните мрежи със субтитри на различни други езици.

Проверка на Агенция Франс прес и на австралийската агенция ААП обаче показват, че думите на Хавив са извадени от контекста.

Всъщност заради високия дял ваксинирани срещу Covid-19 в Израел, който започва преди повечето държави ваксинационната си кампания, делът на приетите в болница е по-висок. Освен това Хавив не казва, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

В интервюто той казва следното: „Повечето възрастни са ваксинирани, по-голямата част от населението е ваксинирано, и затова около 90 процента, 85-90% от хоспитализираните тук пациенти са изцяло ваксинирани“.

Самият Хавив призовава към ваксинация срещу Covid-19. А в края на юли - дни преди интервюто за Channel 13, лекарят посочва пред авторитетния израелски вестник „Аарец“, че хоспитализациите са десетки пъти по-малко в сравнение с пикове при предишни вълни.

Експертите признават, че ваксините не са 100% ефективни срещу коронавируса, така че е възможно да има хоспитализации.

Но и европейски, и американски специалисти са единодушни, че ваксините са ефективни срещу заразяване, сериозно протичане на заболяването и смърт.

A данните от министерството на здравеопазването на Израел показват, че в болница попадат предимно неваксинирани. Към 17 декември тежките Covid случаи в Израел са 79 при население от около 9,3 млн. души (по официални данни).

Скрийншот/Министерство на здравеопазването на Израел

В графиката по-горе ясно се вижда, че към 5 август 2021 г. броят на тежките Covid случаи е 87, а съотношението им спрямо неваксинирани, ваксинирани и ваксинирани преди повече от 6 месеца е приблизително 1:1:1.

Данни на здравното министерство към 11 септември т.г., цитирани от в. „Джерусалем пост“, също сочат, че мнозинството от тежките случаи в болница са неваксинирани. Към 10 октомври пък едва 7% от тежките и критични случаи са с 3 дози ваксина

В заключение на българската публикация е сложен линк към статия на френски език. Тя обаче, вместо да е предполагаем оригинал на интервю с Перон или Хавив, всъщност представлява обширен материал на Агенция Франс прес, който опровергава като заблуждаващи и дори неоснователни тезите на Перон, изказани в неговото интервю за френска медия.

Заключение

Твърдението, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“ е НЕВЯРНО, тъй като се дължи на неточно предаден цитат, а и се опровергава от официалните данни. Българският текст с това твърдение е освен това МАНИПУЛАТИВЕН, липсва контекст на цитираните изказвания, а заглавието - освен невярно, е и подвеждащо. В статията не става ясно и дали Перон изобщо цитира в даденото в края на ноември интервю това на Хавив от началото на август 2021 г. 

Официални данни за септември показват, че процентът на неваксинирани в тежко състояние в болница с Covid-19 в Израел е далеч по-висок от този на ваксинирани. Графиките на здравното министерство на Израел сочат и че смъртността е по-висока при неваксинирани.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00