Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19

| обновено на 20.01.22 в 16:38
Снимка: Ройтерс

От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса.

Твърдение: Пушачите са по-защитени от Covid-19

През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където първо бе за засечена инфекциозната болест, а след това за такъв „парадокс на пушачите“ съобщиха проучвания в Ню Йорк, Италия и Франция.

Сблъсък на проучвания

В първите месеци на 2020 г. в Китай едно проучване показа, че пушачите в болници с Covid-19 са 1,4%, друго изследване откри 7 на сто, трето - 12,6%, което е доста по-малко от средния процент на пушачи в страната - около 26 на сто. Проучване в Ню Йорк на хоспитализирани с коронавирус в Ню Йорк пък показа, че пушачите сред тях са 5,1% при близо 14 на сто средно за страната. Анализ на 441 пациенти в болници в Северна Италия констатира, че едва 5% са пушачите при 16% средно в страната. Подобни бяха резултатите от изследване във Франция от април 2020 г., където от 343 пациенти с Covid-19 на лечение в болница в Париж и 139 пациенти на домашно лечение с потвърден коронавирус пушачите се оказаха 5,3%, докато средният процент на пушачи в страната е 25,4. В край на април 2020 г. бе публикуван анализ на испански изследователи, който прави преглед на 18 проучвания и констатира, че пушачите в болници с коранавирус в Китай са 7,7%, в САЩ - 2,3 на сто, а в Италия - 7,6 процента, след което прави извода, че пушачите е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради Covid-19.

Факт е, че тези проучвания са с малка извадка, а изглежда имаха и пропуски в методологията. Но въпреки критиките към методологията на едни и оттегляне на други, включително заради финансирани от тютюневата индустрия, твърдението, че пушачите са по-защитени от Covid някак си не бе прието за категорично опровергано въпреки появата на други изследвания, които твърдяха обратното.

Като един метаанализ, публикуван на 20 март 2020 г. Той прави преглед на 5 проучвания в Китай с брой на пациентите от 41 до 1099. Резултатите сочат, че при пушачите рискът от тежки симптоми е 1,4 пъти по-голям и е 2,4 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат лекувани от Covid в интензивни отделения.

Може да няма връзка с коронавируса и твърденията за по-добра защита на пушачите, но е факт, че в първата пандемична година в САЩ за пръв път от 20 години бе регистриран ръст на потреблението на цигари. Данни на Федералната комисия по търговия за 2020 г. показват и увеличение на разходите за реклама и промоции на цигари. За ЕС няма обобщени данни за 2020 г., но проучване за един период на локдаун в Италия показа увеличение на консумацията на цигари с 9%.

Реакцията на СЗО и други анализи

На фона на придобиването на популярност на т.нар. парадокс на пушачите Световната здравна организация (СЗО) побърза да реагира.

На 23 април 2020 г. СЗО публикува пост във Фейсбук, в който написа:

Лобистите на тютюневата индустрия се опитват да манипулират политическите действия по Covid-19, като включат магазините за тютюневи изделия сред тези за продукти от първа необходимост и с предложението за безплатни доставки на карантинираните. При пушачите е по-вероятно да се стигне до по-тежки симптоми, ако са заразени, и това да доведе до хоспитализация и преждевременна смърт.

На 11 май 2020 година СЗО излезе със специално изявление, в което подчерта, че преглед на проучвания от здравни експерти, свикани от организацията, е стигнал до извода, че пушачите е по-вероятно да се разболеят тежко от Covid-19 от непушачите.

„Наличните проучвания показват, че при пушачите има по-висок риск от тежки усложнения и смърт. СЗО настоява изследователите, учените и медиите да бъдат внимателни при евентуално подсилване на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът ограничават риска от Covid-19. За момента няма достатъчно информация, която да потвърди, че каквато и да е връзка между тютюна или никотина в предотвратяване или лечение на Covid-19“, се подчертава в изявлението на СЗО.

Същият ден СЗО пуска на страницата си във Фейсбук съобщение, според което е 1,5 пъти (50%) по-вероятно пушачите да стигнат до тежко заболяване от коронавируса.

Илюстрация от пост на СЗО във Фейсбук

Данни за поста на СЗО във Фейсбук изглежда се черпят от проучване в специализираното издание PLOS ONE. Проучването всъщност е метаанализ, който обобщава изследвания, свързани с пушенето, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Covid-19. Прегледани били 123 изследвания, като на поставените научни критерии отговаряли 15, които обхващали 2743 пациенти с потвърден коронавирус. Резултатите показали, че е 1,45 пъти по-вероятно пушачите да получат тежки усложнения от Covid-19, както и че смъртността при тях е 38,5% по-висока от тази при непушачите.

През септември 2021 г. се появи мащабно британско проучване, извършило наблюдение и анализ чрез Менделова рандомизация (MR). То обхванало 421 469 души в страната, като до 18 август същата година от тях имало 1649 потвърдени инфекции, 968 хоспитализации заради Covid-19 и 444 смъртни случай свързани с коронавируса. Резултатите показали, че при пушачите рискът от хоспитализация е 80% по-висок от хората, които не са запалвали цигара никога, а рискът от преждевременна смърт е по-голям 2,1 пъти при пушещите 1-9 цигари дневно, 5,2 пъти за пушещите 10-19 цигари на ден и 6,1 пъти по пушещите по 20 и повече цигари дневно. Освен това MR анализът на 291 105 бели британци показал, че при генетично предразположените да започнат да пушат рискът от заразяване е 45% по-висок, а от хоспитализация - 60%. А за генетично предразположените да станат закоравели пушачи рискът от инфекция бил 2,5 пъти по-голям, от хоспитализация - 6 пъти по-голям, а от преждевременна смърт - 10 пъти.

През декември 2021 г. бе публикувано мащабно проучване в Япония. То се базира на наблюдения на 17 666 пациенти в болници на възраст от 20 до 89 години. Те са разделени на непушачи, бивши пушачи и пушачи, а според тежестта на заболяването е въведена скала от 0 (не се налага допълнителен кислород) до 5 (смърт). Резултатите показали, че при бившите пушачи има по-висок риск от протичане на тежко заболяване, като за ниво 3 той е по-голям 1,5 пъти, за ниво 4 – 1,6 пъти, а за ниво 5 – 2,2 пъти. При пушачите обаче не било наблюдавано значимо увеличение на риска от тежко протичане (нива 3,4 и 5). На базата на данните, с които разполагат, изследователите правят извода, че пушенето само по себе си не води до по-тежко протичане на Covid, а причината за това са заболявания, причинени от пушенето. И че, ако се спре пушенето, това ще бъде ключов фактор за предотвратяване на заболявания, които биха увеличили риска от тежко протичане на Covid-19. В също време те обаче отбелязват, че за да бъдат проучени потенциалните причини защо рискът от тежък Covid се увеличава при бившите пушачи, а не при пушещите е необходим допълнителен анализ за взаимната връзка между Covid, комирбидността (едновременното наличие на едно или повече заболявания, освен основното - б. р.) и пушенето.

Заключение

Изложените по-горе проучвания не дават достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението че пушачите са по-защитени от Covid, поради което то е ПОДВЕЖДАЩО*. За да бъде оценено като невярно обаче са необходими още наблюдения и проучвания, не само статистически, но и лабораторни, за да се установи дали има връзка между тютюнопушенето и никотинът в предпазването или лечението на Covid-19.

Факт е обаче, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве. Според СЗО тютюнопушенето носи отговорност за преждевременната смърт на над 8 милиона души годишно – над 7 милиона пушачи и още около 1,2 милиона пасивни пушачи. Това е доста повече от починалите с Covid-19 за две години – 5,5 милиона души.

СЗО препоръчва на пушачите да вземат незабавно мерки за отказване от вредния навик, включително, за да се предпазят от заразяване, но и от по-тежко протичане на Covid. Клонът на организацията в Европа освен това е събрал на едно място ресурси за връзката между употребата на тютюневи изделия и Covid-19.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват в съветите си към специфични групи от хора във връзка с Covid-19 следното: „Ако сте пушач или сте пушили, има по-голяма вероятност да се разболеете тежко от Covid-19. Ако пушите, откажете се. Ако сте пушили, не започвайте отново. Ако не пушите, не започвайте“.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията поставя пушенето и пушачите след рисковите фактори и групи за Covid-19.

* След забележка на читател оценката бе променена от МАНИПУЛАТИВНО на ПОДВЕЖДАЩО, тъй като няма данни, че твърдението е направено умишлено с цел заблуда. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05