Хърватия е първият финалист на световни от Източна Европа от 1962 година насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Останаха само две срещи до края на шампионата и те са най-важните - тези, които определят шампиона и медалистите. Във финалната четворка останаха Франция и Хърватия, които ще играят финал в неделя от 18 часа на стадион "Лужники" в Москва, и Белгия и Англия, които в събота от 17 часа на стадиона в Санкт Петербург ще се срещнат в т.нар. мач на разочарованите, или двубоя за бронзовите медали.

В полуфиналите: Франция надделя над Белгия с 1:0, а Хърватия срази Англия с 2:1 след продължения и резултат 1:1 в редовното време. Така за първи път в своята история хърватите ще играят финал. Тимът има в актива си едно трето място на световно първенство през 1998 година, когато по ирония на съдбата отпадна на полуфиналите тъкмо в двубой с Франция. Тогава французите спечелиха с 2:1.
 Хърватия все пак има допирна точка, макар и малка, със символа на суеверието - числото 13 и тя е свързана с броя на отборите, достигнали финал на мондиал. Хърватия е отбор номер 13 и десети от Европа, който ще спори за най-ценния трофей. До финал досега са стигали Бразилия, Германия, Италия, Аржентина, Уругвай, Испания, Англия, Франция, Холандия, Чехословакия, Унгария и Швеция. В тази компания антирекордът е на Холандия, която има три изиграни финала и нито една титла. Французите са световни шампион от 1998 г. след 3:0 над Бразилия. През 2006 г. петлите загубиха финала от Италия след 1:1 и 5:3 при дузпите. За последно отбор от Източна Европа стигна до мача за титлата през 1962-а в Чили, когато ЧЕхословакия отстъпва на Бразилия.

"Това е най-големият успех в историята не само на футбола, но и на хърватския спорт", смята бившият футболист и един от коментаторите на БНР за това световно първенство Ваня Дзаферович. Той е хърватин, който е силно свързан с България, живее дълги години у нас, играл е за наши отбори и е женен е за българка. "Бях малко скептичен и не мислех, че отборът може да изиграе толкова силно второ полувреме и специално продълженията", отбеляза Дзаферович за последния мач на хърватите от полуфиналната фаза на турнира. На осминафиналите и четвъртфиналите срещу Дания и Русия хърватите играха и продължения, и дузпи, и това можеше да изиграе лоша шега, защото и Дания, и Русия са много здрави отбори, обясни Ваня Дзаферович. По думите му, за финала шансовете са 50:50 и тъй като той може да бъде "малка стъпка към нещо много голямо, което най-вероятно никога повече няма да се случи за малка държава като Хърватия", хърватите ще излязат много мотивирани и ще преодолеят умората. Според Дзаферович, най-добър футбол на това световно първенство са показали Франция и Белгия, но той не би отписал хърватите, защото са показали, че могат да се връщат в мача и след негативен за тях резултат: "За нас е много добре да не сме фаворити, да сме аутсайдери в този мач. Нищо не можем да загубим. вече сме спечелили медал на това световно първенство. Единственото, което можем да направим е да постигнем нещо, което никой не е очаквал от нас и да останем в историята завинаги."

Друг колоритен акцент от световното е, че американският президент Доналд Тръмп бе дарен с фланелка на националния отбор на Хърватия с номер 9 и неговото име на гърба от държавния глава на страната Колинда Грабар-Китарович. Това се случи на срещата в Брюксел, посветена на бъдещето на НАТО. Тръмп с удоволствие прие подаръка, а подобен получи и британският премиер Тереза Мей, но с номер 10. Президентът на Хърватия напусна принудително Мондиал 2018 заради срещата в Брюксел, като преди това изгледа двата мача от елиминациите срещу Дания и Русия. Тя обаче ще присъства на финала на 15 юли в Москва. 

До момента няма отчетена положителна допинг проба на световното първенство в Русия, като са направени над 3000 теста преди и по време на първенството. 
ФИФА извърши 2 761 проби преди шампионата и още 626 по време на първенството, включително 108 извън дните на мачовете и по този начин реализира най-мащабната програма за борба с допинга на световни първенства.

Още за последните мачове слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!