Двубоите на Световното първенство са били гледани от над 3 млн. души

| обновено на 16.07.18 в 09:43
Футболистите на Франция получават златните си медали
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световното първенство по футбол в Русия вече е история. През последния месец 64 мача ни предложиха много емоции и изненади с представянето на най-добрите 32 отбора. Мнозина от сочените за отбори фаворити отпаднаха на по-ранен етап на турнира. 
И финалната среща на стадион "Лужники" в руската столица като целия шампионат се отличи с отбелязването на много голове. Франция победи Хърватия с 4:2 и ликува с втората си титла от най-голямото футболно събитие на планетата. Мнозина си припомниха 1998-а, когато Франция спечели първата си световна купа, като победи на финала Бразилия, но междувременно спря Хърватия в полуфиналната фаза. 
Сега френският треньор Дидие Дешан, който тогава бе част от звездния екип, влиза в елитната група на легенди като Марио Загало и Франц Бекенбауер, които имат титла от световно първенство и като играчи, и като треньори. "Гордея се с играчите си и с целия екип, защото успяхме да запазим прекрасен дух през целия турнир", сподели Дешан след финала. "Не помня световно първенство като това - нивото бе много високо, имаше прекрасни голове, невероятни сценарии. Беше фантастично!", допълни той.
Церемонията по награждаването бе съпроводена от силен дъжд. За най-добър футболист на Мондиал 2018 бе обявен хърватина Лука Модрич. Най-добър вратар е Тибо Куртоа, а най-добър млад играч - Килиан Мбапе.
Мачовете от световното първенство по футбол в Русия са били посетени от над 3 милиона зрители. Срещите се играха в 11 градове на страната.
Още за приключилия световен шампионат чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!