Сърцевината на Европа - силна, периферията - слаба

Германия и Франция отчетоха солиден икономически растеж през третото тримесечие, докато държавите от еврозоната, силно засегнати от кризата, са се представили много по-зле от очакваното. Излезлите резултати предполагат много трудни времена пред европейския икономически блок.

Германската икономика е нараснала с 0.5% между юли и септември, което е в синхрон с очакванията, докато растежът й за второто тримесечие беше ревизиран от 0.1% на 0.3%. Франция отчете повишение от 0.4% през третото тримесечие след спад от 0.1% през второто.

Дълговата криза в еврозоната вероятно ще влоши икономиката през следващите месеци в държави като Италия, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, които са принудени да предприемат сурови мерки, за да спрат срива на пазара на облигациите, който ги води към фалит. Според икономисти реално няма стратегия за растеж в тези страни, където ще се правят съкращения на разходите.

Водещите индикатори, които сигнализират за бъдещия растеж, сочат към значително намаление на икономическата активност и свиване на икономиката още преди края на годината. Припомняме, че новият председател на Европейската централна банка Марио Драги предвиди слаба рецесия за ЕС преди края на годината.

Франция също прибягна към затягане на мерките, оповестявайки по-рано този месец повишение на данъците и бюджетни съкращения в размер на 65 милиарда евро в рамките на следващите 5 години. Всичко това става, докато президентът Никола Саркози се опитва да предпази топ кредитния рейтинг на страната, като същевременно не унищожи напълно шансовете си да бъде преизбран след шест месеца. Сега излезлия позитивен растеж означава повече данъчни постъпления, но растежът не е толкова голям, че да позволи промяна на бюджета. Логиката е елементарна. Когато няма достатъчно влизащи пари, няма как да има повече излизащи пари. Излязал днес доклад на Лисабонския съвет съобщава, че неспособността на Франция да направи бързи настройки спрямо икономиката си би трябвало да се тълкува като предупредителен сигнал за цялата еврозона. Франция беше класирана на 13-то място от общо 17 изследвани държави при измерването на състоянието на икономиката, потенциала за растеж, нивото на безработица и потреблението и на 15-то място по отношение на икономическите настройки и по-специално при редуцирането на бюджетния дефицит и поставянето на таван на разходите за социалното осигуряване.

Останалите европейски държави показаха крайно смесена картина, като Холандия отчете спад от 0.3% за тримесечието, докато Австрия и Словакия същия по размер растеж.

Стойностите за Испания, публикувани в края на миналата седмица, показаха, че четвъртата по големина европейска икономика е замряла през третото тримесечие и е на ръба на рецесия. Всичко това 5 дни преди изборите. Перспективите са дори по-мрачни, тъй като се очаква още по-голяма активност на дълговата криза, а вероятните победители в общите избори в неделя ще бъде принуден да затегне допълнително фискалните ресурси.

Съседна Португалия, получател на извънредни помощи от ЕС, е вече в рецесия, а сривът й се задълбочи още повече през третото тримесечие. Португалската икономика се сви с 0.4% през третото тримесечие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10