Ново понижение на лихвите в Австралия

 

Борбата на централните банки с влошаващата се икономическа ситуация продължи с намалението на лихвите в Австралия. Пазарните очаквания се сбъднаха и лихвите в страната бяха понижени с 25 базисни пункта до 4.25%. Понижение от 25 пункта имаше и на предходното заседание на борда на банката. Преди това разхлабване на лихвената политика имаше за последно през февруари 2009 година.

Причината за действията на Австралийската централна банка – кризата в Европа, забавянето на глобалната икономика, все по-предпазливите фирми и домакинства в Австралия. Това дава основание на централната банка да очаква по-слаб инфлационен натиск, което позволява умерено намаляване на лихвите.

След решението на Австралийската централна банка местната валута рязко поевтиня спрямо американския долар – с над 1% до 1.0167. В последствие спадът се ограничи в унисон с пазарите на другите рискови активи и валути и в момента курсът AUD/USD се движи около 1.0213.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25