Надеждите за Гърция подкрепят еврото

Еврото удържа позиции срещу долара, докато повечето дилъри се надяват, че Гърция най-накрая ще достигне до спасителните фондове, въпреки отлагането на решението от политиците й, които поискаха още един ден, за да премат тежките условия.

Оптимизмът за Гърция подкрепи акциите и другите чувствителни на риска валути като австралийския долар. Той получи сила, когато Резервната банка на Австралия изненадващо задържа лихвите без промяна на 4.25%.

Един неуспех за Гърция да привлече 130-те милиарда евро помощ би рискувал неконтролируем фалит и дестабилизиране на цялата еврозона, един изход, който се от мнозина експерти счита за прекалено краен, за да бъде осмислян.

Официални представители на ЕС казват, че пълния пакет трябва да бъде съгласуван с Гърция и одобрен от еврозоната, ЕЦБ и МВФ преди 15 февруари, за да има време за сложните законови процедури включени в размяната на облигации да бъдат изпълнени преди изтичането на падежа на облигации на 20 март.

Надеждите за успешна сделка държат привържениците на долара под контрол, което води до волатилна търговия, но все пак устойчиво евро. Единната валута днес купува 1.3127 долара, което е почти без промяна за деня. Възстановяването от 1.3027 през последните 24 часа отведе единната валута не далеч от 6-седмичния връх на 1.3235 ударен в края на януари.

Представянето на еврото е относително добро имайки предвид, че крайните срокове за Гърция бяха постоянно разширявани, което предполага, че има по-голяма вероятност за покачване на валутата в случай на споразумение. Позиционирането, такова каквото е, също дава възможност по-скоро за покачване. Последните данни показаха, че спекулантите са намалили залозите си срещу еврото, но позиционирането на къси залози е все още много голямо. Технически анализатори споделиха, че пробив над януарския връх и преминаване на 38.2% корекция от спада от октомври до януари, който се намира около 1.3244, би отворило възможностите за ново покачване. Областта около 1.3230 се доказа като силна съпротива, но когато сделката за Гърция бъде приключена, еврото най-вероятно отново ще я тества. Всяка позитивна реакция спрямо еврото обаче трябва да бъде посрещната предпазливо, тъй като опасенията, че португалия може би ще се нуждае от нов спасителен план и страховете за рецесия в еврозоната ще отблъскват инвеститорите от единната валута. При спад подкрепа е 1.3020, следвана от дъното от 25 януари на 1.2931 и след това 1.2857, което е 61.8% корекция на януарското покачване.

Австралийският долар напредна на борсите, тъй като пазарите залагаха на намаление на лихвите. В краткото изявление след редовното месечно заседание обаче, централната банка си остави вратата отворена за редукция на лихвите ако вътрешното търсене продължи да се влошава. Сега обаче валутата нарасна и свали еврото до рекордно ниски нива от 1.2124.

Долар/йена се повиши с 0.1% до 76.63. Търсенето е добро след изказването на японския финансов министър Джун Азуми, че Япония е продължила със скрити операции рекордната интервенция от миналата година и допълни, че има готовност да се намеси, за да парира спекулативни движения. Токио изхарчи приблизително 1 трилион йени (около 13 милиарда долара) в началото на ноември при акция без предупреждение на валутните пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25