Япония с по-голям икономически растеж от САЩ и големите европейски икономики

Японската икономика нарасна през първото тримесечие след вялото представяне в края на годината, подпомогната от основните индустриални икономики помогнали за възстановяването на пострадалия от цунамито североизток, солидните частни разходи и известното подобрение в експорта.

Третата по големина икономика в света се е увеличила с 1% за периода януари-март, което е малко над предварителните прогнози за ръст от 0.9%. Свиването от 0.2% през последните три месеца на 2011 беше ревизирано до нулев растеж.

Цифрите потвърждават очакванията, че растежа ще се забави през остатъка от годината, отчасти защото възстановяването на пострадалите райони ще намалее. Днешните данни не променят и мнението, че централната банка ще остави монетарната си политика без промяна по време на заседанието през следващата седмица.

Резултатът от първото тримесечие означава годишен растеж от 4.1%, което е по-силно от прогнозите за 3.5% повишение. Скоростта е по-бърза от ръста от 2.2% в САЩ през същото тримесечие и надвишава тези на големите европейски икономики Германия, Великобритания, Франция и Италия.

Частното потребление, което съставлява около 60% от икономическата активност, нарасна с 1.1% при прогнози за 0.8% и беше подпомогнато от правителствените субсидии върху продажбите на автомобили, които изразходват по-малко горива. Частното потребление дава 0.7% от растежа за тримесечието, докато държавните инвестиции прибавиха 0.3% за експанзията.

Спадът на йената през първото тримесечие в сравнение с четвъртото и ръста на търсенето от чужбина помогнаха на експорта да допринесе с 0.1% за ръста след като през предишното тримесечие той отне 0.7%.

Дългосрочната сила на йената и несигурността в световната икономика заради дълговата криза в Европа могат да навредят на японския износ. Този фактор държи японските власти неспокойни, особено по отношение на големи движения на валутните пазари.

Япония се бори и с хронична дефлация, която кара потребителите да отлагат покупките си. Министър-председателят Йошихико Нода продължава да оказва натиск върху ЯЦБ да добави нови монетарни стимули, за да бъде преборена дефлацията.

Подобренията в частното потребление, продукцията и експорта при всички положения ще накарат правителството да повиши икономическите си очаквания в месечния бюлетин за май, който ще бъде публикуван в петък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10