България отбеляза слаб икономически растеж от 0,5% в края на миналата година

Снимка: БГНЕС

Българската икономика е отбелязала реален растеж от 0,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012-а г., показват днешните предварителни данни на Националната статистика. Това означава, че БВП запазва същото темпо на годишен растеж, както през предходните три тримесечия на изминалата година.

На тримесечна база сезонно-коригираните данни показват, че БВП на България се е повишил „анемично“ с 0,1% в края на миналата година, след подобен слаб растеж с 0,1% и през третото тримесечие.

Българското правителство очаква икономиката на страната да се покачи с 1,2% през изминалата година, след което растежът да се ускори до 1,9% през 2013-а г.

Но според оповестените днес данни за последното тримесечие и според прогнозите на редица анализатори икономическият растеж на страната се очаква да бъде в рамките на 0,5% до 0,8% през 2012-а г., преди слабо да се ускори до 1,5% през настоящата година. Тези по-песимистични прогнози на икономисти и анализатори се дължат на продължаващата рецесия в Еврозоната, тъй като регионът остава основен търговски партньор на България.

Националният статистически институт оповести и данните за инфлацията в България в началото на 2013г. Индексът на потребителските цени (CPI) покачи до 4,4% през януари на годишна база (спрямо същия период на 2012г.) след като през декември отбеляза повишение до 4,2%.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10