Нисък темп на възстановяване в еврозоната според последните анализи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврото достигна шестседмично дъно спрямо долара в сряда след данните, показващи, че икономиката на еврозоната се е свила повече от очакваното през първото тримесечие на годината, подготвяйки ситуацията за ново наманелие на лихвените проценти. 

Слабите резултати спряха за кратко повишението на европейските акции, които добавиха почти 10% до средата на април, това се дължи отчасти и на решението на Европейската централна банка да намали основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво този месец.

Ако погледнем цифрите от тази сутрин, Европа все още е в застой, ликвидността  все още доминира на пазара, а инвеститорите се надяват, че поне през втората половина на тази година пазарът ще се подобри, каза Емиле Кардон, пазарен стратег на Rabobank.

Единната валута загуби приблизително 1,4% спрямо долара през май, след като БВП се понижи с 0,2% до ниво от 1,2888 долара.

Европейските сини чипове (акциите на най-рентабилните компании), които затвориха на петгодишен връх във вторник, забавиха своето покачване в следствие на данните за БВП. По-късно индексът отбеляза 0,4% ръст на ден.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ще намали лихвите отново, ако перспективите за растеж в региона се влошат предвид факта, че пазарите са по-чувствителни към всяко оповестяване на данни.

Еврозоната е навлязла в рецесия от края на 2011-а година, като най-новите данни показват, че икономиката на региона се е свила още с 0,2% в рамките на тримесечието януари - март.

Възстановяването на растежа в 17-членния валутен блок се очаква да се върне през втората половина на тази година, но икономистите не виждат шанс за това да започне преди 2015-а година според една от последните анкети на Ройтерс.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10