Слаб растеж от 0,1% на БВП на Германия в началото на годината след солидния спад с 0,7% в края на 2012-а

Снимка: Архив

Брутният вътрешен продукт на Германия за първото тримесечие на 2013-а година отбеляза слаб растеж от 0,1% на тримесечна база и спад с 0,2% на годишна база, показват неревизираните данни на германската статистика Destatis.

Слабите данни съвпадат с първоначалната оценка за БВП и с прогнозите на финансовите пазари и след солидния спад на германската икономика с 0,7% на тримесечна база и 0,0% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Позитивно влияние върху растежа оказа повишението с 0,8% на частното потребление през първото тримесечие на годината спрямо последното тримесечие на 2012-а година, като в същото време имаше понижение с 0,1% на правителствените разходи. Частното потребление е допринесло с 0,4% за БВП на страната.

Германският износ се понижи на тримесечна база с 1,8%, докато вносът пада с 2,1%, показват днешните данни на Destatis. Така нетната търговия (разликата между внос и износ) добави едва 0,1% към икономическия растеж на страната в началото на годината, а вътрешното потребление не е допринесло за растеж на БВП.

Солиден спад от 1,5% на тримесечна база отчетоха общите капиталови инвестиции, като инвестициите в заводско оборудване паднаха с 0,6%, а в строителният сектор с 2,1%. Така общите бизнес дългосрочни инвестиции отнеха 0,3% от БВП на Германия в началото на 2013-а година.

Немската статистика Destatis отбеляза, че извънредно тежките зимни условия през първите три месеца на годината са оказали основна роля за слабите данни за БВП на Германия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10