Слаб растеж от 0,1% на БВП на Германия в началото на годината след солидния спад с 0,7% в края на 2012-а

Снимка: Архив

Брутният вътрешен продукт на Германия за първото тримесечие на 2013-а година отбеляза слаб растеж от 0,1% на тримесечна база и спад с 0,2% на годишна база, показват неревизираните данни на германската статистика Destatis.

Слабите данни съвпадат с първоначалната оценка за БВП и с прогнозите на финансовите пазари и след солидния спад на германската икономика с 0,7% на тримесечна база и 0,0% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Позитивно влияние върху растежа оказа повишението с 0,8% на частното потребление през първото тримесечие на годината спрямо последното тримесечие на 2012-а година, като в същото време имаше понижение с 0,1% на правителствените разходи. Частното потребление е допринесло с 0,4% за БВП на страната.

Германският износ се понижи на тримесечна база с 1,8%, докато вносът пада с 2,1%, показват днешните данни на Destatis. Така нетната търговия (разликата между внос и износ) добави едва 0,1% към икономическия растеж на страната в началото на годината, а вътрешното потребление не е допринесло за растеж на БВП.

Солиден спад от 1,5% на тримесечна база отчетоха общите капиталови инвестиции, като инвестициите в заводско оборудване паднаха с 0,6%, а в строителният сектор с 2,1%. Така общите бизнес дългосрочни инвестиции отнеха 0,3% от БВП на Германия в началото на 2013-а година.

Немската статистика Destatis отбеляза, че извънредно тежките зимни условия през първите три месеца на годината са оказали основна роля за слабите данни за БВП на Германия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10