Пореден позитивен старт на европейските борси, но при доста предпазлива търговия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови пазари отвориха с предпазливо повишение след трите поредни дни на солиден ръст, но търговията е предпазлива и вероятно ще бъде подвластна на осредняване и ребалансирани на инвеститорските позиции за края на месеца, тримесечието и полугодието.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,28%, но въпреки неговото добро възходящо движение през последните дни, той вероятно ще отчете загуби от над 5% през юни.

Немският индекс DAX се повишава с 0,44%, подкрепен от по-добрите данни за продажбите на дребно в Германия през май, френският индекс CAC40 е "на зелено" с 0,16% след по-добрите данни за потребителските разходи във Франция през май, а британският индекс FTSE100 се повишава с 0,32%.

В подкрепа на продължаващия и днес (макар и предпазлив) риск-апетит са поредните вчерашни окуражителни данни от САЩ, както и серията изказвания на представители на Фед (Дъдли, Пауъл, Локхарт и Лакър) чрез които Федералният резерв се опитва да намали напрежението на финансовите пазари около очакванията за скорошно понижение на паричните стимули на американската централна банка.

Снощи пазарът на акции на Уолстрийт отбеляза трето поредно възходящо рали, като индексът DJIA затвори с повишение от 0,77%, S&P500 с 0,62%, а технологичният индекс Nasdaq скочи с 0,76%.

Азиатските борси също остават подвластни на подновения интерес за покупки на акции, като японският индекс Nikkei скочи с 3,51% до нов триседмичен връх, китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 1,5%, Hang Seng с 1,42%, южнокорейският индекс Kospit с 1,56%, а австралийският S&P/ASX приключи без промяна спрямо вчерашните нива на затваряне.

Известна подкрепа за европейските борси днес могат да окажат одобрените късно снощи мерки от страна на европейските лидери за стимулиране на все още слабото икономическо развитие в региона и за борба с рекордно високата младежка безработица.

Инвеститорите ще следят за новини от втория ден на Европейската среща на върха, на която европейските лидери ще обсъждат предложените от ЕКОФИН (финансовите министри от ЕС) нови правила при преструктуриране, спасяване и ликвидация на закъсали банки.

Акцентът отново ще бъде поставен върху икономическите данни от САЩ, като следобед ще бъде оповестен важния PMI индекс на промишлената активност в региона на Чикаго и окончателното проучване на потребителското доверие на Мичиганския университет през юни.

Внимателно ще се следи и новата "порция" изказвания на членове на Федералния резерв - шефа на Фед на Ричмънд - Джефри Лакър, на Кливланд - Сандра Пианалто и на Сан Франциско - Джон Уилямс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27