Нова политическа криза ще навреди на икономическия растеж, предупреди италианската бизнес асоциация Confindustria

Снимка: Архив

Икономиката на Италия ще отбележи спад и през следващата година, ако Рим не успее да се справи с настоящата политическа криза, заяви водещата италианска бизнес асоциация Confindustria.

Анализаторското звено CSC на най-голямата бизнес асоциация прогнозира, че БВП на Италия ще отбележи спад с 0,3% през 2014-а година спрямо настоящите прогнози за икономическия растеж с 0,7%, тъй като нова вълна на парламентарна нестабилност съвсем ясно ще влоши икономическия сценарий в страната.

CSC предупреди, че ако има нова политическа криза, потребителите отново ще "затегнат своите кесии", компаниите ще спрат да инвестират, ще има повишение на цената на италианския дълг, което допълнително ще затегне кредитните потоци към частния сектор и всички това ще доведе до загуба на около 260 000 работни места. Анализаторската компания посочи, че нейните прогнози се основават на симулация на аналогичните негативни последиците от края на 2012-а и началото на 2013-а година - периода, преди парламентарните избори в Италия, които не излъчиха ясен победител.

Италианският БВП през 2015-а година също ще бъде засегнат при такъв негативен сценарий, като вероятно ще отбележи спад с 0,9%, според икономистите на Confindustria.

Повод за този доста тревожен анализ даде изненадващата заплаха преди дни от страна на бившия премиер Силвио Берлускони да изтегли партията "Народ на свободата" от крехкото управляващо мнозинство между левица и десница и след неговия призов за предсрочни избори. Италианският премиер Енрико Лета поиска вот на доверие в парламента на страната, който вот трябва да се проведе в сряда (2-ри октомври).

Нови избори биха били безплодни, посочват от CSC, твърдейки, че те ще доведат до подобен резултат, както на изборите през февруари - без ясен победител и с необходимост за формиране на нестабилно коалиционно правителство.

Италианската икономика се намира в рецесия от лятото на 2011-а година. Преди настоящата политическа криза, правителството обяви, че очаква икономиката на страната да започне да се разширява по-късно тази година (да се сложи край на продължителната рецесия), въпреки че това повишение ще се дължи изцяло на ръст на износа, а не на подобрение във вътрешното потребление.

Италия трябва да "превърти" (да замени) държавен дълг за 116 млрд. евро през последните три месеца на годината, както и да намери начин, за да свие бюджетния дефицит под лимита от 3,0% от БВП на страната.

Евентуална сериозна политическа криза и предсрочни избори в Италия могат да вкарат страната в нова дългова и рецесионна спирала.

Вчера излезе "информация", че 20 сенатора от партията на Берлускони могат да гласува на утрешния вот в подкрепа за кабинета на Енрико Лета и дори да се отделят в самостоятелна парламентарна група. Днес се заговори, че генералният секретар на партията "Народ на свободата" - Алфано, който под натиска на Берлускони подаде оставка като вицепремиер в италианското коалиционно правителство (заедно с оставката на още четирима министри от десницата) може да поведе групата на "отцепниците" и да подкрепи Енрико Лета на утрешния вот на доверие.

Италианската преса спекулира, че премиерът Лета ще бъде подкрепен както от Демократическата партия, на която той е член и от партията на бившия премиер Марио Монти, така и от 20 сенатори на десницата на Берлускони и от няколко от представителите на движението "Пет Звезди" на Грило. Евентуален утрешен успешен вот на доверие за правителството ще намали непосредствената заплаха от предсрочни избори. Но дори при подобен позитивен сценарий, правителството ще остане доста разпокъсано и нестабилно и вероятно ще изпита сериозни трудности при провеждането на необходимите структурни реформи и в подготовката за вота в парламента на закона за бюджета за финансовата 2014-а година.

Междувременно информационни агенции цитират сенатор Карло Джованарди (от десницата на Берлускони) според когото, повечето депутати от партията "Народ на свободата" ще подкрепят утрешния вот на доверие на премиера на Италия Енрико Лета.

Секретар в партията "Народ на свободата" пък заяви, че цялата партия ще подкрепи Лета във втора на доверие за италианското правителство.

Тези изявление сякаш предполагат, че правителството на Енрико Лета ще оцелее след утрешния вот на доверие и ще се провалят опитите на Берлускони за предсрочни избори в Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10