Промишлената активност в Китай удари 8-месечно дъно през март

Нов сигнал за влошаване на китайския икономически растеж

Промишлената активност в Китай отбеляза изненадващо ново сериозно влошаване през март, достигайки до 8-месечно дъно, показват оповестените днес предварителни данни от PMI проучването на британската банка HSBC.

Предварителният PMI промишлен индекс на HSBC за Китай падна рязко до 48,1 пункта през третия месец на годината  (най-ниско ниво от юли 2013-а година) при прогнози за слабо повишение на индекса до 48,7 пункта от неговото седеммесечно дъно през февруари от 48,5 пункта. Това представлява влошаване на активността в този водещ сектор на китайската икономика през първото тримесечие на годината (понижение на PMI индекса под важното ниво от 50,0 пункта), след като през януари индексът падна под нивото от 50 пункта за пръв път от юли 2013-а година.

Спад под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец бележи и индекса, измерващ промишленото производство в страната (до 18-месечно дъно от 47,3 пункта спрямо 48,8 пункта през февруари), както и компонентата на новите промишлени поръчки. Ново влошаване регистрира и компонентата на работната заетост в китайския промишлен сектор.

Днешното поредно слабо промишлено проучване на банката HSBC може да подсили призивите към властите в Китай да предприемат мерки и да оповестя нови стимулиращи програми в подкрепа на слабия икономически растеж в началото на годината.

Главният икономист на китайския клон на банката HSBC Кю Хонгбин коментира слабото проучване така:

Днешните предварителни данни за промишления PMI индекс на Китай предполагат, че китайският икономически растеж продължава да се забавя. Слабостта в промишлената активност се дължи главно на продължаващо влошаване на вътрешното търсене, тъй като индексът на новите експортни промишлени поръчки бележи повишение за първи път от четири месеца насам. Ние очакваме Пекин да стартира серия политически мерки, за да стабилизира икономическия растеж в страната. Вероятни опции в тази посока включват понижение на бариерите за частни инвестиции, държавни разходи в железопътния транспорт и в публичното строителство и евентуално понижение на лихвите.

Въпреки доста слабото PMI промишлено проучване на Китай, азиатските фондови борси приключиха днешната търговия с доста добро повишение, тъй като инвеститорите се надяват, че китайските власти ще предприемат нови стимулиращи мерки, за да подкрепят водещата втора по големина световна икономика.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,91%, индексът Hang Seng регистрира ръст от 1,74%, а южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,55%. Японският индекс Nikkei се повиши с 1,76% с оглед известна слабост на йената през последни дни на търговия, тъй като тя загуби част от своя статут на "валута-убежище".

В подкрепа на днешния риск-апетит на азиатските борси беше и добрия ръст на европейските и американските пазари на акции през миналата седмица, въпреки че в петък основните индекси на Уолстрийт приключиха с известно понижение, но след като широкият индекс S&P500 регистрира нов исторически връх. Индексът на "сините чипове" DJIA затвори в края на петъчната търговия с понижение от 0,17% до 16302,77 пункта, задържайки под рекордния връх от 31-ви декември от 16588,25 пункта, но регистрирайки добро седмично повишение с 1,5%. Широкият индекс S&P500 се понижи с 0,29% до 1866,52 пункта, но по-рано през деня удари нов рекорден исторически връх от 1883,97 пункта (над бившия връх от 7-и март около 1883,57 пункта), бележейки седмично повишение от 1,4%. Спад с 0,98% до 4276,79 пункта отбеляза технологичния индекс Nasdaq, задържайки под 14-годишния връх от 6-и март около 4371,706 пункта.

Въпреки днешното добро възходящо движение на азиатските борси, глобалните инвеститори остават предпазливи около руско-украинската „кримска“ криза и поредните сигнали за влошаване на китайския икономически растеж. Днешното внимание на финансовите пазари ще бъде насочено главно към предварителните PMI проучвания на агенция Markit за промишлената и активността в сектора на услугите през март във Франция, Германия и в цялата еврозона, както и към аналогичното промишлено проучване в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10