Позитивен старт на европейските борси след подновен оптимизъм относно американската икономика и в глобален план

Европейските пазари на акции бележат ново повишение в началото на днешната търговия след вчерашния солиден ръст на фондовите борси в резултат на подновения инвеститорски оптимизъм относно американския икономически растеж. Солидният скок на потребителското доверие в САЩ през март и продължаващото, макар и с по-слабо темпо повишение на цените на жилищата са поредните позитивни американски индикатори в последно време, които предполагат, че водещата световна икономика започва отново да набира скорост след нейното забавяне в резултат на необичайно тежките зимни условия в страната.

Днешното солидно GfK проучване за потребителските очаквания в Германия през април (запазване на доверието на германците в седемгодишния връх от март) също изглежда в подкрепа за подновения от вчера насам риск-апетит на пазарите на акции.

В началото на търговията общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,32% след вчерашен ръст от 1,3%, докато немският фондов индекс DAX се повишава с 0,58%, затвърждавайки вчерашния скок от 1,63%. Френският индекс CAC40 се повишава с 0,37%, добавяйки към вчерашните печалби от цели 1,5%, а британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,23% след вчерашен сок с 1,3%.

Подновеният оптимизъм относно икономическия растеж в САЩ и в глобален план е факт, въпреки слабостта на китайската икономика от началото на годината, тъй като инвеститорите предполагат, че властите в Пекин ще трябва да предприемат мерки за стимулиране на втората по сила световна икономика. Инвеститорският риск-апетит се дължи отчасти и на намаляване на напрежението около Украйна, въпреки продължаващата несигурност в отношенията между Русия и Запада и опасността за ескалация на санкциите срещу Руската федерация.

Поредните относително добри икономически данни от САЩ подкрепиха снощи и пазара на акции на Уолстрийт, като индексът DJIA се повиши с 0,56% до 16367,88 пункта, оставайки под рекордния исторически връх от 31-ви декември от 16588,25 пункта. Широкият индекс S&P500 затвори с повишение от 0,44% до 1865,62 пункта - малко под историческия връх от 21-ви март от 1833,97 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq се повиши по-слабо с 0,19% до 4234,27 пункта, задържайки под 14-годишния връх от 6-и март от 4371,706 пункта.

Подновеният оптимизъм около американското икономическо развитие доведе до повишение по-рано днес и на азиатските пазари на акции към двуседмични върхове. Японският индекс Nikkei се повиши с 0,37%, индексът Hang Seng с 0,72%, южнокорейският индекс Kospi се повиши с 1,19%, а австралийският индекс ASX 200 с 0,75%, като само китайският фондов индекс Shanghai Composite приключи със слабо понижение от 0,18%.

Днешната европейска търговия е бедна откъм значими икономически данни, като известен интерес ще представляват само показатели от Италия за продажбите на дребно през януари и за потребителското доверие през март.

Следобед (от 14:30 ч.) ще бъдат оповестени данни за февруарските промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ и предварително проучване на агенция Markit за активността в американския сектор на услугите през март (от 15:00 ч.).

Въпреки че геополитическата криза около Украйна вече не е в центъра на вниманието на финансовите пазари, днес инвеститорите ще следят за новини от срещата САЩ-ЕС в Брюксел на която ще присъстват американския президент Обам, европейския президент Ван Ромпой и шефът на Европейската комисия Барозу. В Германия немският канцлер Меркел ще се срещне с южнокорейския президент, като през днешния ден ще има среща и между президентите на Франция и на Китай.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27