Частична стабилизация на промишлената активност в Китай през март подкрепи азиатските борси

Промишлената активност в Китай отбеляза известно подобрение през март за първи път от четири месеца насам, което сякаш е сигнал за стабилизация на втората по сила икономика в света след доста негативния старт на новата година, показват резултати от проучване на официалната китайска статистика.

Индексът PMI на промишлената активност на Китай, определян от националната статистика CFLP, се повиши през март до 50,3 пункта от 50,2 пункта през февруари при прогнози за понижение до 50,1 пункта. Подобрение до 50,6 пункта от 50,5 пункта през февруари отчете и индексът на новите промишлени поръчки. Това представлява първо повишение на промишлената експанзия от четири месеца насам, но икономисти посочват, че подобно известно подобрение на промишления сектор е типично след китайската Лунна Нова година (в началото на февруари) и все още не е гаранция, че икономиката на Китай е преодоляла солидната слабост от началото на годината. 

Отскокът на PMI индекса през март е резултат на сезонни фактори, но сочи за стабилизация на икономическия растеж в бъдеще. Повишението на експортните и импортните промишлени поръчки предполага, че има подобрение на условията в международната търговия на Китай. Но рязкото понижение на промишлените цени означава, че процесът на ликвидиране на промишлените запаси може да продължи още известно време, заяви Занг Ликун, който е главен икономисти на CFLP.

За разликата от официалната китайска статистика обаче окончателното проучване на британската банка HSBC показа, че промишленият PMI индекс на Китай се понижи през март до 8-месечно дъно от 48,0 пункта спрямо предварителен индекс от 48,1 пункта и ниво от 48,5 пункта през февруари.

Това представлява най-ниско ниво на китайската промишлена активност от юли 2013-а година и влошаване на индекса под важното ниво от 50 пункта (сигнал за свиване на промишления сектор) за четвърти пореден месец.

Окончателните данни на HSBC са знак за солидно задълбочаване на забавянето на китайската икономика в началото на 2014-а година, като това проучване се различава съществено от данните на официалната статистика CFLP.

Главният икономист на китайския клон на банката HSBC Кю Хонгбин коментира слабото проучване така:

Окончателните данни на промишления PMI индекс на Китай през март потвърждават слабостта на вътрешните потребителски условия в страната. Това предполага, че растежът на БВП през първото тримесечие на годината вероятно ще се окаже по-слаб от заложената от китайските власти цел за икономически растеж от 7,5% на годишна база. Ние продължаваме да очакваме, че Пекин ще предприеме фина настройка на паричната и лихвена политика по-скоро, отколкото по-късно, за да стабилизира икономическия растеж.

Въпреки тези противоречиви проучвания азиатските пазари на акции удариха 4-месечни върхове през днешната търговия, тъй като инвеститорите изглежда предпочетоха да акцентират върху макар и слабото подобрение на промишлената активност според китайската официална статистика CFLP и върху вчерашните коментари на шефа на Фед Джанет Йелън, в които тя подсили необходимостта от запазване на "извънредно" стимулиращата парична и лихвена политика в подкрепа на икономиката на САЩ за още известно време. Чрез това свое изказване Йелън сякаш парира опасенията на финансовите пазари за по-скорошно от очакванията начало на цикъл на повишение на основната американска лихва - спекулации, които станаха факт след нейната първа пресконференция като шеф на Фед след последното заседание на централната банка на 19-и март.

По-широкият индекс за акции от Азия и Тихия океан, без Япония, MSCI се повиши с 0,3%, достигайки най-високо ниво от началото на декември 2013-а година. Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,58%, индексът Hang Seng - с 0,89%, а южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,32%.

Японският индекс Nikkei обаче затвори с понижение от 0,24%, отстъпвайки от неговите триседмични върхове като реакция на по-слабото от прогнозите Tankan проучване на Японската централна банка за доверието на японските компании през първото тримесечие на годината.

Индексът Tankan, отчитащ доверието на големите японски промишлени компании в икономическите условия в страната, се повиши до +17 пункта за първите три месеца на 2014-а година от +16 пункта в края на изминалата година, но при прогнози за повишение до +19 пункта. Tankan на бъдещите очаквания на големите японски промишлени компании за първото тримесечие се влоши до +8 пункта от +14 пункта през предходните три месеца и при прогноза за по-слабо влошаване до +13 пункта.

Подобрение в рамките на прогнозите регистрира Tankan индексът за доверието на непромишлените компании, повишавайки се през трите месеца до март до +24 пункта от +20 пункта, но индексът на бъдещите очаквания на големите японски непромишлени компании се влоши до +13 пункта от +17 пункта и при прогнози за по-умерено понижение до +15 пункта.

Вчерашните коментари на шефа на Фед Джанет Йелън задълбочиха риск-апетита и възходящото движение на американския фондов пазар. Индексът DJIA затвори с ръст от 0,82% до 16457,66 пункта, но задържайки под неговия рекорден исторически връх от 31-ви декември от 16588,25 пункта. Широкият индекс S&P500 се повиши с 0,79% до 1872,34 пункта  с поглед обратно към рекордния връх от 21-ви март от 1883,97 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq затвори със скок от 1,04% до 4198,99 пункта, но все още остава далеч под 14-годишния връх на 6-и март от 4371,706 пункта. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27