Инфлацията в Германия през март се забави до най-ниско ниво от август 2010-а година

Годишната инфлацията в Германия през март регистрира забавяне за трети пореден месец, достигайки близо 4-годишно дъно, показват днешните окончателни данни немската федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Германия се повиши през март с 0,3% на месечна база (съвпадайки с предварителни данни) след повишение с 0,5% през предходния месец.

На годишна база инфлацията в Германия се забави през март до 1,0% след повишение с 1,2% през февруари, като това е най-слабата инфлация във водещата икономика на еврозоната от август 2010-а година.

Хармонизирана инфлация в Германия през март се повиши с 0,3% на месечна база (съвпадайки с предварителните данни) след скок с 0,5% през февруари, като окончателните данни на Destatis потвърдиха, че на годишна база немската хармонизирана инфлация се забави до едва 0,9% от 1,0% през предишния месец. Това е най-слабата немска хармонизирана инфлация от юни 2010-а година.

Основна причина за ниската инфлация през март е понижението на енергийните цени с 1,6% на годишна база след техен спад с 2,7% през февруари, като изключвайки енергийните цени, инфлацията през март се повиши с 1,4% на годишна база.

Немската статистика Destastis оповести и последните данни за цените при търговията на едро, като през март цените на едро останаха без промяна на месечна база след понижение с 0,1% през февруари и регистрираха спад с 1,7% на годишна база след понижение с 1,8% през предходния месец на годината.

Днешните окончателни данни за немската инфлация предполагат, че и окончателните данни за индекса на потребителските цени (CPI) в цялата еврозона през март ще потвърдят предварителните данни на Евростат за достигане на 4-годишно дъно от едва 0,5%. Но на този етап ЕЦБ не показва признаци на сериозно безпокойство от дезинфлационните тенденции в еврозоната и не вижда риск от дефлация в региона, което беше отчетено на последното заседание на банката преди седмица. Повечето представители на ЕЦБ се надяват, че инфлацията вече е оформила дъно през третия месец на годината, от което ще започне постепенно да се повишава (още през април). Подобна теза беше изразена снощи и от шефа на банката Марио Драги. В тази връзка, най-голям интерес за ЕЦБ и за участниците на глобалните финансови пазари ще представялват предварителните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната през април, които ще бъдат оповестени в края на настоящия месец.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10