Рязко забавяне на китайския икономически растеж до 18-месечно дъно в началото на годината

През първото тримесечие на настоящата година брутният вътрешен продукт на Китай се повиши със 7,4% на годишна база при прогнози за по-слаб растеж от 7,3%. Но това представлява забавяне на втората по сила световна икономика до най-ниско ниво на растеж от третото тримесечие на 2012-а година и след растеж от 7,7% през последното тримесечие на 2013-а година.

На тримесечна база БВП на Китай забави своя растеж до 1,4% за периода януари-март след растеж от 1,7% през последното тримесечие на миналата година (низходяща ревизия от 1,8%) и след солидна икономическа експанзия от 2,3% през третото тримесечие на 2013-а година (възходяща ревизия от 2,2%). Това представлява най-слабо подобрение на китайската икономика на тримесечна база от първите три месеца на 2012-а година.

Китайската национална статистика (NBSC) посочи, че икономическият растеж на страната остава в приемлив диапазон и близо до заложената цел от 7,5%, но икономиката е под натиск. Според статистиката данните за работната заетост и за доходите показват, че техният растеж "не е лош", като има относително стабилен пазар на труда.

Междувременно беше оповестена и серия важни икономически индикатори от Китай за третия месец на годината.

Индустриалното производство се повиши през март с 8,8% на годишна база след повишение с 8,6% през предходния месец, но при прогнози за по-солиден растеж от 9,0%. За първите три месеца на година китайското индустриално производство се подобри с 8,7% на годишна база, но значително по-слабо от растеж за 9,5% точно преди година (през първото тримесечие на 2013-а).

Продажбите на дребно през март регистрираха ръст от 12,2% след повишение с 11,9% през февруари и при прогнози за повишение с 12,1%, като за първото тримесечие на годината търговията на дребно се повиши с 12,0% на годишна база, но след растеж от 12,4% преди година.

Поредно влошаване обаче бележат дълготрайните бизнес инвестиции в Китай, като за периода януари - март те се повишават със 17,6% на годишна база след растеж от 17,9% за първите два месеца на годината и прогнози за доста по-солидно повишение от 18,1%.

Тези важни индикатори за март не дават знак, че икономическата активност в Китай в края на първото тримесечие е преобърнала негативната тенденция от началото на година. Според анализатори и икономисти, ако китайските власти в скоро време не предприемат нови стимулиращи икономиката мерки, растежът на БВП на страната може да се забави към и дори под 7,0% на годишна база през второто и третото тримесечие на 2014-а година и да остане доста под правителствената цел за икономически растеж от 7,5% през настоящата година.

Азиатските инвеститори игнорираха смесените до слаби икономически индикатори от Китай за март, наблягайки върху малко по-добрия от прогнозите растеж на БВП на страната през първото тримесечие на годината (растеж от 7,4% при прогнози за 7,3%). Днешният риск-апетит на азиатските финансови пазари беше подкрепен и от рязкото повишение на Уолстрийт в края на снощната търговия, след като в началото на вчерашния ден имаше нови агресивни разпродажби на акции на американски компании.

Американският индекс на "сините чипове" DJIA успя да затвори с повишение от 0,55% до 16262,56 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,68% до 1842,98 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq приключи "на зелена" територия с повишение от 0,28% до 4034,16 пункта, след като в началото на вчерашната търговия се срина за кратко до 3946,028 пункта - най-ниско ниво от средата на ноември 2013-а година.

Завръщането на риск-апетита на глобалните финансови пазари се дължеше и на оповестените в края на снощната търговия по-добри от прогнозите финансови резултати на голямата интернет компания Yahoo Inc. Компанията отчете нетната печалба за първото тримесечие на годината до 311,58 млн. долара, или печалба от 20 цента на акция, спрямо печалба за 390,29 млн. долара или по 35 цента на акция преди година. Но изключвайки еднократни разходи по поглъщане на други компании, печалбата на Yahoo скочи до 1,09 млрд. долара от 1,07 млрд. долара преди година, регистрирайки печалба от 38 цента на акция при средни прогнози за печалба от 37 цента. Приходите на Yahoo за първото тримесечие на 2014-а година бяха в размер на 1,18 млрд. долара. По-добрите финансови резултати доведоха до силен ръст на акциите на Yahoo от над 7% на извън борсовата търговия на Уолстрийт.

И компютърният гигант Intel Corp. оповести по-добри от прогнозите финансовите резултати за началото на годината, което доведе до повишение на акциите на компанията с близо 2,5%.

Рязкото обръщане на посоката на фондовия пазар на Уолстрийт в края на снощната търговия, по-добрите отчети на Yahoo и Intel и днешните на пръв поглед по-добри данни за растежа на БВП на Китай (с оглед и някои страхове, че растежът на БВП може да се забави към 7,0% в началото на годината?)  доведоха до ръст и на азиатските пазари на акции. Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,11%, индексът Hang Seng с 0,64%, а австралийският индекс ASX 200 - с 0,56%. Японският индекс Nikkei затвори ударно днешната търговия, повишавайки се с 3,01%.

Очаква се позитивната настройка на американските и азиатските инвеститори да се пренесе и на европейските пазари на акции. Минути преди старт на европейските търговия фючърсите на индекса Eurostoxx 50 се повишават с 1,3%, фючърсите на немския индекс DAX - с 1,1%, на френският CAC40 - с 1,2%, а фючърсите на британския индекс FTSE100 се повишават с 0,9%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10