Солиден ръст на европейските акции след доброто възходящо движение на Уолстрийт и на азиатските борси

Европейските пазари на акции бележат добър ръст в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите в Европа са позитивно повлияни от снощното повишение на Уолстрийт, последвано от доброто представяне и на азиатските борси въпреки смесените икономически данни от Китай.

БВП на втората по сила световна икономика се повиши със 7,4% през първото тримесечие на годината при прогнози за повишение със 7,3%, но след растеж от 7,7% в края на 2013-а година. Глобалните инвеститори игнорираха факта, че това е най-слабото представяне на китайската икономика от третото тримесечие на 2012-а година, както и днешната серия смесени до по-слаби данни от Китай за индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните бизнес инвестиции в страната през март.

Добрият инвеститорски риск-апетит в началото на европейската търговия е подкрепен и от рязкото повишение на Уолстрийт в края на снощната търговия, след като в началото на вчерашния ден имаше нови агресивни разпродажби на акции на американски компании.

Американският индекс на "сините чипове" DJIA успя да затвори с повишение от 0,55% до 16262,56 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,68% до 1842,98 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq приключи "на зелена" територия с повишение от 0,28% до 4034,16 пункта, след като в началото на вчерашната търговия се срина за кратко до 3946,028 пункта - най-ниско ниво от средата на ноември 2013-а година.

Завръщането на риск-апетита на глобалните финансови пазари се дължи и на оповестените в края на снощната търговия по-добри от прогнозите финансови резултати на голямата интернет компания Yahoo Inc. и на компютърният гигант Intel Corp., като акциите на Yahoo скочиха с 6,5%, а на Intel се повишиха с 1,5% на извън борсовата търговия на Уолстрийт.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 отваря с ръст от 0,87%, парирайки голяма част от вчерашния спад от около 1,0%. Немският индекс DAX се повишава с 1,05%, френският индекс CAC40 - с 1,06%, докато британският индекс FTSE100 се повишава с 0,71%.

Въпреки позитивния старт на европейските капиталови пазари инвеститорите вероятно ще останат предпазливи на фона на ескалиращата руско-украинска криза след започналите вчера специални "антитерористични" операции на властите в Киев срещу проруски сепаратисти в редица градове на Източна Украйна. Има опасения, че по-нататъшно ескалиране на тази криза ще накара Западът да предприеме "трета фаза" на по-сериозни икономически санкции срещу Русия, които могат да засегнат негативно все още крехкото икономическо възстановяване в Европа.

Освен кризата в Украйна днес участниците на глобалните финансови пазари ще следят важните данни за пазара на труда и за нивото на безработица във Великобритания (от 11:30 ч.), както и окончателния доклад на Евростат за инфлацията в еврозоната през март (от 12:00 ч.). Следобед ще бъдат оповестени данни от САЩ за началното жилищно строителство (от 15:30 ч.) и за индустриалното производство през март (от 16:15 ч.).

Внимателно ще се следи и изказването на шефа на Фед Джанет Йелън пред Икономическия клуб на Ню Йорк (от 19:25 ч.) и на президента на Фед на Далас Ричард Фишер (от 19:45 ч.), преди вниманието да се насочи към т.нар. "Бежова книжа" (Beige Book) на Федералния резерв за състоянието на американската икономика през последните седмици (от 21:00 ч.). Известен интерес ще представлява и днешното заседание на Канадската централна банка (решение от 17:00 ч.).

Участниците на глобалните фондови пазари ще продължават да следят и финансовите отчети на водещи американски компании за началото на годината, като днес акцентът ще се постави върху финансовите резултати на банката Bank of America (преди старта на търговията на Уолстрийт) и на интернет гиганта Google (след края на американската търговия).


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27