Рязко поскъпване на долара след изненадващо силния доклад за заетостта в САЩ през април

Щатският долар поскъпна рязко спрямо останалите основни валути след "бомбастичния" доклад за работната заетост в САЩ през април. През четвъртия месец на годината американската икономика разкри цели 288 хиляди нови работни места (най-солиден месечен ръст от януари 2012-а година), като по същото време нивото на безработица се понижи до 6,3% (най-ниско ниво от септември 2008-а година).

Този много по-солиден от прогнозите доклад за състоянието на пазара на труда е ясен сигнал за добър отскок на икономическата активност в САЩ в началото на пролетта, след като през първото тримесечие на годината американската икономика изпадна в дълбок "зимен сън" (анемичен растеж на БВП от едва 0,1%), дължащ се основно на необичайно тежките зимни условия в страната.

Днешният бомбастичен доклад за заетостта парира отчасти негативния ефект върху долара от оповестените по-рано през седмицата шокиращи предварителни данни за стагнация на икономиката на САЩ през първото тримесечие на годината (повишение на БВП от едва 0,1% след растеж с 2,6% в края на 2013-а година).

Силните данни за пазара на труда доведоха до солиден ръст и на доходността на американските държавни облигации, което оказа допълнителна подкрепа за американската валута. Лихвата на 10-годишните държавни облигации на САЩ скочи към 2,67% от сутрешното дъно около 2,62%, доходността на петгодишни книжа се повиши към 1,77% (от 1,61%), докато лихвата на 30-годишните дългосрочни облигации се повиши за кратко към 3,48% от сутрешното дъно около 3,38%, преди да върне назад около 3,43%.

Солидният априлски доклад за заетостта доведе до известно повишение на очакванията на финансовите пазари за възможно по-скорошно първо повишение на федералната фондова лихва от страна на Фед. Фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват с вероятност около 56% първо вдигане на основната лихва на Фед от рекордното дъно в диапазона 0,00%-0,25% през юни 2015-а година, след като преди днешните данни тази вероятност се оценяваше на около 47%.

Всички това подкрепи американската валута, като доларът поскъпна към триседмичен връх от 103,02 йени, преди обаче да върне под важната 100-дневна пълзяща-средна около 102,85/90 йени.

Британската лира задълбочи днешния спад към ново дъно за деня от 1,6821 долара, но само нейно понижение под 1,6823/19 (бившите върхове за годината от 17-и февруари и от 10-и април) и евентуално прицелване на стоповете на "дълги" позиции под 1,6800 долара може да постави под въпрос поскъпването на паунда до вчерашния 57-месечен връх от 1,6921 долара.

Еврото също отстъпи част от завоюваните по-рано през седмицата позиции, падайки към дъно за деня от 1,3813 долара. Но само пробив на единната европейска валута под добрите оферти "купува" около 1,3820/00 (21-дневна и 55-дневна пълзящи-средни и падежи на опции от 17:00 ч. за цели 1,1 млрд. евро в 1,3800 нивото) ще прицели стопове на "дълги" позиции и ще постави под въпрос вчерашното поскъпване на еврото до триседмичен връх от 1,3889 долара.

Инвеститорите на пазарите на акции на Уолстрийт също приветстват предпазливо днешния силен доклад за заетостта, като основните фондови индекси парираха тяхното негативно представяне от по-рано през деня.

В началото на американската търговия Фондовият индекс DJIA се повишава с 0,12%, широкият индекс S&P500 - с 0,1%, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,34%, след като преди старта на Уолстрийт и преди силния доклад за американската заетост през април  фючърсите на трите водещи индекси бяха на "червена територия".

Европейските борси обаче не изглеждат впечатлени от добрите данни от САЩ, като само за кратко се опитаха да излязат "на зелена територия". Инвеститорите в Европа продължават да следят предимно днешната ескалацията на украинската криза и това парира първоначалния позитивен ефект от "бомбастичния" американски доклад за заетостта през април. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 отново се търгува със слабо понижение от 0,1%, немският индекс DAX се понижава с 0,38%, френският индекс CAC40 вече пада с 0,55%, като само британският индекс FTSE100 остава на позитивна територия с повишение от едва 0,1% благодарение на днешното възходящо рали от над 9% на акциите на голямата банка Royal Bank of Scotland Group PLC.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доларът остава под натиск към вчерашните негови триседмични дъна преди важния доклад за заетост в САЩ през април

Доларът остава да се търгува под натиск близо до неговите вчерашни триседмични дъна спрямо останалите основни валути, като инвеститорите са в напрегнато очакване на важния доклад за американската работна заетост през април (от 15:30 ч.)...

публикувано на 02.05.14 в 15:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски..

публикувано на 27.09.16 в 11:25