Ръст на акциите на ПИБ с цели 34% след като българските власти гарантираха стабилността на банковата система в страната

Снимка: Явор Римски

Акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) бележат скок от близо 34% при старта на търговията на БФБ – София (макар и при относително малки изтъргувани обеми), след като през уикенда властите в България успокоиха населението на страната, че банковите депозити са напълно сигурни, въпреки масовото изтегляне на средства от две от водещите банки (ПИБ и КТБ).

В края на миналата седмица (през петъчната търговия) акциите на ПИБ се сринаха с 24% след като имаше опасения сред вложителите за стабилността на третата по големина банка в България - спекулации, провокирани от целенасочена кампания от неизвестни за сега лица чрез разпратени стотици есемеси и имейли. Паниката беше подсилена от решението на БНБ преди седмица да постави под специален банков надзор четвъртата по големина банка в страната - Корпоративна търговска банка (КТБ).

Свидетели сме на възстановяване на доверието на инвеститорите на фондовия пазар. На този етап днешният скок на акциите на ПИБ с 33,9% представлява задължителна възходяща корекция след техния спад през миналата седмица, но в същото време е резултат и на решимостта, показана от българските власти в подкрепа на банковата система на страната, заявиха за агенция Ройтерс от българския инвестиционен посредник "Карол".

В подкрепа на днешния солиден старт на БФБ-София е и новината от по-рано през деня, че Европейската комисия е одобрила молбата на българските власти за осигуряване на парична ликвидност в размер на 3,3 млрд. лева  в подкрепа на банковата система на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕК разреши на властите в България да предоставят парична ликвидност в размер на 3,3 млрд. лева в подкрепа на банковата система на страната

Европейската комисия обяви, че е одобрила искането на властите в България да предоставят парична ликвидност в размер на 1,67 млрд. евро (3,3 млрд. лева) в подкрепа на банковата система на България . ЕК оцени предложението и прецени, че то е..

публикувано на 30.06.14 в 09:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27