Реформи и скептицизъм на трудовия пазар в Италия

Снимка: www.europarl.bg

Министър-председателят на Италия Матео Ренци съобщи в сряда, че ще предприеме спешни мерки и промени в законодателството на пазара на труда, ако парламентарните лидери не започнат конкретни действия, отхвърляйки по този начин критиката, отправяна към неговото правителството за твърде бавното изпълнение на политическите обещания и заложени цели.   
С оглед на нарастващото напрежение около изпълнението на обещанията си, Матео Ренци потвърди, че стъпки в посока на промяна на несправедливата пенсионна система, според която работниците са разделени в две категории труд (първа и втора категория труд), са от първостепенна важност и значение при изпълнение на политическите му цели и стремежи.
Той поясни, че неговото правителство ще работи заедно с останалите народни представители за намаляване на регулативните пречки на пазара на труда.
„Имаме готовност да предприемем спешни мерки затова, защото не можем да си позволим да изгубим нито секунда повече”, коментира Матео Ренци на заседание на народните представители.  
Той също така коментира, че при съставянето на бюджет 2015 г. ще бъдат преразпределени необходимите ресурси за опростяване и социално подпомагане на хората, останали без работа. В същото време, министър-председателят на Италия спомена, че ще бъдат съкратени разходи за заплати на държавните компании.
Правителството на Италия обеща по-рано да започне реформа на трудовия пазар, която ще гарантира правата на заетите лица на пълен работен ден, на безсрочен трудов договор, но при тежки условия на труд и на временно заетите работници.
На фона на икономическите данни за миналия месец стана ясно, че икономиката на Италия се връща към рецесия през второто тримесечие на годината, което е третото по ред навлизане на страната от 2008-а г. насам. Според прогнозите на ОИСР темпът на икономическия растеж ще отчете 0,4% понижение през настоящата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10