ОПЕК понижи своите прогнози за търсенето на петрол през настоящата година

В своя редовен месечен доклад Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) прогноза, че търсенето на петрол на групата ще падне до 28,78 млн. барела на ден през 2015-а година, като това представлява понижение с 140 хил. барела на ден от предишна оценка на Картела. Това би представлявало най-слабото търсене на петрол на ОПЕК от 2004-та година, когато бяха доставяни 28,15 млн. барела дневно.

Цените на "черното злато" се сринаха с почти 60% от средата на 2014-а година насам до близо шестгодишни дъна, отчасти след решението на ОПЕК през ноември да не намали своето производство, за да запази пазарния си петролен дял спрямо останалите конкурентни доставчици.

В същото време обаче ОПЕК посочи, че колапсът на петролните цени вече е започнал да забавя растежа на добива в САЩ, където през последните години имаше истински бум при добива на шистов петрол.

Рязкото спадане на световните цени на петрола може да застраши пределните нива на добив на петрол от неконвенционални източници, се казва в доклада на ОПЕК.

С оглед на затихването на добива на шистов газ поради неговата висока себестойност и потенциално трайното задържане на петролните цени на ниски нива, може да се очаква намаление на производството, вероятно към края на 2015-а година.

В тази връзка ОПЕК понижи и прогнозата си за предлагане на петрол от САЩ през 2015-а със 100 хиляди барела на ден до 13,81 млн. барела. Въпреки това Картелът продължава да очаква доста здрав растеж на доставките на американски петрол с цели 950 хил. барела дневно спрямо същия период на предходната година.

Междувременно американската инвестиционна Bank of America Merrill Lynch понижи своите прогнози за цените на "черното злато" и вече очаква спад на петрола тип "брент" до едва 31 долара за барел към края на март.

Въпреки новите по-ниски прогнози на ОПЕК за търсенето на петрол и драстично понижената прогноза за цената на петрола от страна на Bank of America, февруарските фючърси на "черното злато" отново излизат на "зелена" територия, задълбочавайки вчерашния си много силен отскок с цели 5% от ударените по-рано в сряда близо шестгодишни дъна. Сега февруарските фючърси на петрола тип "брент" се повишават с 2,16% към 49,74 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 2,3% към 49,63 долара за барел след техен вчерашен ръст съответно с 4,5% и с 5,6% и след първоначално понижение в началото на днешната търговия с близо 2 процентни пункта.

Според анализатори и икономисти настоящата известна стабилизация на петролните цени се дължи отчасти на днешно отслабване на щатския долар на валутния пазар. Шокиращото решение на Швейцарската централна банка да премахне своя "праг на търпимост" на евро/франка в 1,2000 нивото доведе до първоначално рязко поскъпване на швейцарската валута с близо 30% както спрямо еврото, така и спрямо долара. Това даде основание за закриване на част от все още много големите по размер "дългови" доларови позиции и спрямо останалите основни валути. Британската лира отскочи от 1,5155 долара към 1,5264 нивото с поглед към вчерашния негов връх около 1,5268 долара, като в същото време щатската валута се понижи от сутрешен връх около 117,89 йени обратно към неговото вчерашно дъно малко над 116,00 нивото. Междувременно еврото отскочи от днешното многогодишно дъно около 1,1579 долара (най-ниско ниво от ноември 2003-а година) обратно над 1,1700 нивото.

Според мнозинството анализатори вчерашното най-рязко повишение на цените на "черното злато" от юни 2012-а година се дължеше на покриване на "къси" позиции на международните стокови пазари с оглед изтичане на петролни опции в сряда и предстоящото през следващата седмица (на 20-и януари) изтичане на февруарски фючърси.

Въпреки че резкият отскок на петролните цени от вчера насам не се базира на някакви икономически фундаменти, някои анализатори вече започнаха да предполагат, че след драматичното низходящо движение от средата на 2014-а година насам цените на петрола може би вече опитват да оформят по-стабилно дъно. Според други анализатори обаче, ако в скоро време няма промяна в настоящата политика на ОПЕК (няма намаляване на петролните квоти), това едва ли ще доведе до по-трайно и по-съществено повишение на цените на "черното злато". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15