Австралийската основна лихва остава в рекродно историческо дъно от 2%

На шесто поредно заседание Австралийската централна банка (RBA) запази без промяна основната лихва в страната на рекордно историческо дъно от 2%, но намекна, че е готова да отслаби допълнително паричната си политика в бъдеще. За последно RBA намали лихвените ставки с 25 базисни пункта през май.

С това решение банката сякаш разочарова част от участниците на финансовите пазари, които се надяваха на ново понижение на лихвата, но в същото време тя отбеляза, че слабата инфлация оставя отворена врата за понижение на лихвените ставките, ако е необходима подкрепа за икономиката на Австралия.

След края на заседанието гуверньорът на RBA Глен Стивънс отбеляза, че през последните месеци перспективите пред австралийската икономика всъщност са в известна степен солидни, като бизнес условията се подобряват, а трудовата заетост е по-силна от очакваното.

Членовете на банката също така отбелязват, че перспективите пред инфлацията могат да позволят възможността за допълнително разхлабване на паричната и лихвена политика, ако това се окаже подходящо за оказване на подкрепа на потреблението, добави той.

Намеците от страна на RBA за възможно понижение на лихвените ставки в бъдеще провокираха първоначално понижение на австралийския долар, като той падна към часово дъно за деня от 0,7104 долара. Но последвалите по-оптимистични коментари на шефа на банката Стивънс относно икономическото развитие в страната ограничиха спада на местната валута и тя поскъпна до седемдневен връх към 0,7218 нивото.

В същото време и еврото реагира по аналогичен начин, поскъпвайки за кратко до 1,5472 австралийски долара, преди да върне назад към седемдневно дъно около 1,5271 нивото.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10