Лейл Брейнард от Фед попари спекулациите за предстоящо повишение на лихвите още следващата седмица

Членът на Фед Лейл Брейнард даден ясен знак, че Централната банка на САЩ вероятно ще остави без промяна основните лихвени ставки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание.

Снощи тя призова за предпазливост при премахване на стимулиращата парична и лихвена политика, аргументирайки се с факта, че подобрението на трудовия пазар не е имало желания ефект върху инфлацията.

Тъй като влиянието върху инфлацията от по-нататъшно подобрение на пазара на труда вероятно ще бъде умерено и постепенно, шансовете за превантивно затягане (повишение) на лихвите изглеждат по-малко убедителни, посочи Брейнард в своя реч пред Съвета за глобална политика в Чикаго.

Основната ми теза е, че при наличието на несигурност и липса на ускоряване на инфлационния натиск, би било неразумно провежданата от Фед политика да ограничи възможността за по-нататъшно подобрение на пазара на труда, заяви тя.

Г-жа Брейнард се присъедини към борда на директорите на Федералния резерв преди малко повече от две години и от тогава насам е един от членовете на централната банка, който настоява за по-сдържан подход по отношение на повишаване на лихвените проценти, визирайки рисковете за икономическия растеж, идващи от слабата инфлация и нестабилността на развиващите се пазари.

Участниците на финансови пазари възприеха нейното снощно изказване като ясен знак, че тя не би подкрепила повишение на лихвените ставки на предстоящото на 20-ти и 21-ви заседание на Фед.

Последва незабавна реакция, като фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на едва около 11% шансовете за подобен ход на Фед през следващата седмица, след като преди речта на Брейнард подобна вероятност се оценяваше на около и над 20 на сто.

Щатският долар ограничи част от своите печалби спрямо останалите основни валути, докато пазарът на акции на "Уолстрийт" реагира позитивно на нейните коментари. Снощи индексът на сините чипове DJIA нарасна с 1,32%, широкият индекс S&P500 – с 1,47%, а технологичният индекс Nasdaq – с 1,68%. По този начин и трите основни индекса парираха значителна част от доста здрави техен спад от над 2 на сто в края на миналата седмица.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10