Доларът се възстанови от вчерашните слаби загуби

През днешната търговия щатският долар парира слабите си загуби от вчера вечерта, когато членът на Фед Лейл Брейнард даде знак, че Централната банка на САЩ вероятно ще остави без промяна основните лихвени ставки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание.

Участниците на финансови пазари възприеха нейното изказване като ясен знак, че тя не би подкрепила повишение на лихвените ставки на предстоящото на 20-ти и 21-ви заседание на Фед. Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на едва 14%-15% шансовете за подобен ход на Фед през следващата седмица, след като преди речта на Брейнард подобна вероятност се оценяваше на над 20 на сто.

Това отслаби за кратко "зелените пари" спрямо останалите основни валути, но през днешната търговия доларът навакса снощното си изоставане, тъй като инвеститорите сякаш проумяха, че коментарите на Брейнард просто намалиха и без това малката вероятност за повишение на лихвите още през следващата седмица, запазвайки обаче в сила по-реалната възможност за подобен ход от страна на Фед към края на годината.

Щатският долар поскъпва с 0,3% към 102,15 йени, отскачайки от сутрешното часово дъно около 101,42 нивото най-вече благодарение на факта, че на 20-ти и 21-ви септември ще се проведе и следващото заседание на Японската централна банка и не е изключено до тогава финансовите пазари да продължават да спекулират с възможността за по-агресивни стимулиращи мерки, които да предприеме ЯЦБ.

В същото време еврото продължава да се търгува недалеч от 1,1200 долара, тъй като единната валута не успя да намери подкрепа от по-слабо от очакваното проучване на института ZEW за икономическото доверие в Германия през септември. Еврото продължава да намира подкрепа от важната 100-дневна пълзяща-средна около 1,1208/10 областта - недалеч от неговото петъчно дъно към 1,1198 долара, но на този етап неговото възходящо движение изглежда ограничено около 1,1269/84 нивата (бивши върхове от петък и от вчера).

Един от основните губещи през днешната търговия е британският паунд след данни, показващи по-слабо от очакваното представяне на инфлацията във Великобритания през август. Стерлингът се понижава с близо 1% към 10-дневно дъно от 1,3185 долара, докато еврото поскъпва с 1,18% към 10-дневен връх от 0,8522 паунда.

Днешният солиден спад на петролните цени с вече близо 3 на сто като реакция на последен месечен доклад на МАЕ пък се отразява негативно на канадския долар. Неговият американски събрат поскъпва с 0,92% към 5-седмичен връх от 1,3170 "канадеца".

Рязкото понижение на цените на "черното злато" също така поднови напрежението на фондовите борси от двете страни на Океана, отразявайки се негативно и на т.нар. "рисково-зависими" валути като австралийския и новозеландския долар. "Австралиецът" се понижава с 0,8% обратно към негово важно бивше дъно от 31-ви август около 0,07490 щатски долара, докато неговият новозеландски събрат губи близо 1% от стойността си, падайки към 8-дневно дъно от 0,7272 щатски долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25