Властите в САЩ глобиха Дойче банк с 14 млрд. долара и провокираха спад на нейните акции с 8%

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа, съобщи в петък водещият немски кредитор.

Искът срещу банката, който вероятно ще трябва да бъде уреден в рамките на няколкомесечни преговори, значително превъзхожда инвеститорските очаквания и тези на самата Дойче банк.

Въпреки че все още не е ясно какъв ще бъде размерът на окончателното плащане, ако той действително се окаже към 14 млрд. долара, това ще подложи на сериозен натиск крехките финанси на немския кредитор и вероятно допълнително ще увреди доверието на инвеститорите в банката.

След новината акциите на Дойче банка се сриват с близо 8% в началото на днешната европейска търговия.

Дойче банк няма намерение да покрие евентуални граждански искове в размер близо до цитираната сума. Преговорите са едва в началото. Банката очаква, че преговорите ще доведат до резултати, подобно на тези за нейните партньорски банки, които ще трябва да платят доста по-малки по размер суми, се посочва в официално изявление на водещата германска банка.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира това изявление на Дойче банк.

През 2014 година Министерството на правосъдието поиска от Citigroup да плати 12 млрд. долара глоба във връзка с разследване за продаваните от банката нискокачествени ипотечни ценни книжа, но в крайна сметка окончателна глоба беше в размер на 7 млрд. долара.

Подобен беше случаят през април и с Goldman Sachs, когато банката се съгласи да плати 5,06 млрд. долара за уреждане на претенции, свързани с подвеждащи инвеститорите ипотечни облигации на американския кредитор по време на финансовата криза.

В края на 2013 година пък самата Дойче банк се съгласи да плати 1,9 млрд. долара за уреждане на претенции от страна на инвеститори, закупили от нея ипотечни книжа за 14,2 млрд. долара на американските държавно-контролираните ипотечни агенции Фани Мей и Фреди Мак преди финансова криза през 2008-а година.

Трябва да се има предвид, че дори немският кредитор да плати половината от тази глоба в размера 14 млрд. долара, това би представлява една от най-големите глоби, наложена от американските власти през последните години.