Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще бъде постигнато споразумение за ограничаване на добива на важната енергийна суровина.

Снощи петролните фючърси се понижиха с близо 3 на сто, след като Саудитска Арабия и Иран - две от основните страни - членки на петролния картел, сякаш омаловажиха шансовете за постигане на предварителна сделка за ограничаване на производството в рамките на днешната неформална среща на ОПЕК. Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол паднаха с 2,7% до 44,67 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт "Брент" - с 2,9% към 45,97 долара за барел.

Последва предпазлив ценови отскок, след като API изненада анализатори и инвеститори, отчитайки поредно намаляване на американските запаси на суров петрол за седмицата до 23-ти септември със 752 хиляди барела до 506,4 млн. барела при средни прогнози за тяхно нарастване с около 2,8 млн. барела.

Днес фючърсите на петрола сорт "Брент" поскъпват с 0,78% към 46,33 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,58% към 44,93 долара за барел. Търговията на ценната суровина обаче е доста нервна и без ясна посока на движение, тъй като пазарните участници са в напрегнато очакване на неформалната среща на членовете на ОПЕК, която се очаква да стартира около 17:00 ч. От началото на седмицата насам представителите на картела и водещи производителки извън ОПЕК като Русия провеждаха дискусии в кулоарите на тридневния Международния енергиен форум, който се провежда в Алжир и трябва да приключи днес.

Въпреки серията изказвания в подкрепа на идеята за ограничаване на петролното производство, оставащите солидни разногласия най-вече между Иран и Саудитска Арабия сякаш не предполагат, че днешната неформална среща на ОПЕК ще приключи с някакви предварителни договорки, които биха били добра основна за споразумение на предстоящото на 30-ти ноември официално заседание на картела във Виена.

Участниците на пазарите на суровини ще следят с повишено внимание и данните на Енергийната информационна агенция (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ (от 17:30 ч.) и дали те ще потвърдят изненадващи резултати от аналогичното проучване на API.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Няма споразумение за производството в ОПЕК

Златото не успя да направи нов връх и вместо това отчете най-голям дневен спад за последния месец заради ръста на потребителското доверие в САЩ и печалбите на долара, които намалиха търсенето на жълтия метал. Слабостта се дължеше и на спада на вноса на злато в Китай от Хонконг до най-ниски нива за последните седем месеца. Цената на медта се понижи,..

публикувано на 28.09.16 в 08:08