По-добро от очакваното представяне на икономиката на САЩ през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската икономика нарасна с малко по-добро от очакваното темпо през второто тримесечие след доста анемичен растеж в началото на годината, благодарение на по-солидно повишение на износа и на по-скромно спрямо предварителните оценки свиване на бизнес инвестиции, показват окончателни данни на Департамента по труда.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през второто тримесечие с 1,4% на годишна база при предишна оценка за растеж от 1,2% и средни прогнози за по-слаб възходяща ревизия до 1,3 на сто. Въпреки че икономическият растеж през периода април - юни се ускори спрямо началото на годината, когато БВП нарасна с едва 0,8%, той все още остава далеч под осредненото темпо на растеж от близо 2 на сто, което е в сила от края на американската рецесия в средата на 2009-а година.

Потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през второто тримесечие с 4,3% (лека низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 4,4%) след техен слаб растеж с 1,6% в началото на годината. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика. Въпреки слабата низходяща ревизия, повишението на потребителските разходи с 4,3% е най-доброто от края на 2014-а година.

Данните за бизнес инвестициите през второто тримесечие остават слаби, но не колкото предишната оценка на Департамента по труда. Според последния доклад, бизнес инвестициите се свиха през периода април - юни с 9,5 млрд. долара вместо с 12,4 млрд. долара, докато инвестиции в оборудване се понижиха с 2,1% при предишна оценка за спад с цели 8,4 на сто.

В същото време износът нарасна през второто тримесечие с 1,8% при предходна оценка за повишение с 1,2%, докато вносът се повиши с едва 0,2%, вместо с 0,3%, което означава, че по-малкият търговски дефицит е спомогнал за възходяща ревизия на данните за БВП.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през второто тримесечие с 2,0% (без промяна спрямо предишната оценка) след повишение с едва 0,3% през периода януари - март, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,8%, съвпадайки с предходните данни и след растеж с 2,1% през първото тримесечие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10