Спад на продажбите на дребно в Германия през август спрямо юли, но при солиден техен ръст на годишна база

Продажбите на дребно в Германия регистрираха през август по-голям от очакваното спад спрямо предходния месец, но в същото време отчетоха солиден ръст на годишна база, показват данни на немската федерална статистика Destatis. Това сякаш потвърждава, че вътрешните потребителски разходи ще продължават да бъдат основен двигател за растежа на най-голямата европейска икономика, компенсирайки негативния ефект от отслабващата международна търговия.

Продажбите на дребно се свиха през август с 0,4% на месечна база при очаквания за по-скромно понижение с 0,2% и след техен растеж с 0,5% през юли (солидна низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 1,7%).

На годишна база обаче продажбите на дребно във водещата европейска икономика нараснаха с цели 3,7% (спрямо август 2015-а) след спад с 1,5% месец по-рано и прогноза за повишение с едва 1,8 на сто. Продажбите на храни, напитки и тютюнево изделия се повишиха през август с 2,3% спрямо същия месец на предходната година, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с цели 4,8 на сто.

За първите осем месеца на годината продажбите на дребно в Германия нараснаха реално с 2,2% и номинално с 2,3% спрямо същия период на предходната година, посочи Destatis.

Трябва да се има предвид, че през миналата седмица Немската асоциация на търговците на дребно (HDE) направи възходяща ревизия на своите прогнози за номиналния растеж на продажбите на дребно в Германия за 2016-а година до 2,5% спрямо предишни очаквания за увеличение на търговията на дребно с 2,2 на сто.

Индексът на продажбите на дребно е основен измерител за потребителските разходи, който определя промяната в общия обем на инфлационно-коригираните продажби на търговците на дребно, изключващ продажбите на автомобили и продажбите в бензиностанциите.

Данните са и важен компонент за БВП на Германия, като трябва да се има предвид, че вътрешното потребление е един от основните двигатели за растежа на водещата европейска икономика.

Властите в Берлин продължават да очакват, че солидният ръст на частното потребление, подкрепен от рекордно високата заетост, от повишаващото се реално заплащане на труда и от относително стабилните цени, ще помогне за разширяване на немската икономика с 1,7% през настоящата година.

От своя страна водещите немски икономически институти повишиха прогнозите си за растежа на икономиката през 2016-а година до 1,9% от предишна оценка за повишение на БВП с 1,6 на сто, като в същото време ревизираха леко надолу досегашните си очаквания за икономическия растеж през следващата година до 1,4% от 1,5%.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10