Доларът се възстанови от вчерашните слаби загуби

През днешната търговия щатският долар парира слабите си загуби от вчера вечерта, когато членът на Фед Лейл Брейнард даде знак, че Централната банка на САЩ вероятно ще остави без промяна основните лихвени ставки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание.

Участниците на финансови пазари възприеха нейното изказване като ясен знак, че тя не би подкрепила повишение на лихвените ставки на предстоящото на 20-ти и 21-ви заседание на Фед. Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на едва 14%-15% шансовете за подобен ход на Фед през следващата седмица, след като преди речта на Брейнард подобна вероятност се оценяваше на над 20 на сто.

Това отслаби за кратко "зелените пари" спрямо останалите основни валути, но през днешната търговия доларът навакса снощното си изоставане, тъй като инвеститорите сякаш проумяха, че коментарите на Брейнард просто намалиха и без това малката вероятност за повишение на лихвите още през следващата седмица, запазвайки обаче в сила по-реалната възможност за подобен ход от страна на Фед към края на годината.

Щатският долар поскъпва с 0,3% към 102,15 йени, отскачайки от сутрешното часово дъно около 101,42 нивото най-вече благодарение на факта, че на 20-ти и 21-ви септември ще се проведе и следващото заседание на Японската централна банка и не е изключено до тогава финансовите пазари да продължават да спекулират с възможността за по-агресивни стимулиращи мерки, които да предприеме ЯЦБ.

В същото време еврото продължава да се търгува недалеч от 1,1200 долара, тъй като единната валута не успя да намери подкрепа от по-слабо от очакваното проучване на института ZEW за икономическото доверие в Германия през септември. Еврото продължава да намира подкрепа от важната 100-дневна пълзяща-средна около 1,1208/10 областта - недалеч от неговото петъчно дъно към 1,1198 долара, но на този етап неговото възходящо движение изглежда ограничено около 1,1269/84 нивата (бивши върхове от петък и от вчера).

Един от основните губещи през днешната търговия е британският паунд след данни, показващи по-слабо от очакваното представяне на инфлацията във Великобритания през август. Стерлингът се понижава с близо 1% към 10-дневно дъно от 1,3185 долара, докато еврото поскъпва с 1,18% към 10-дневен връх от 0,8522 паунда.

Днешният солиден спад на петролните цени с вече близо 3 на сто като реакция на последен месечен доклад на МАЕ пък се отразява негативно на канадския долар. Неговият американски събрат поскъпва с 0,92% към 5-седмичен връх от 1,3170 "канадеца".

Рязкото понижение на цените на "черното злато" също така поднови напрежението на фондовите борси от двете страни на Океана, отразявайки се негативно и на т.нар. "рисково-зависими" валути като австралийския и новозеландския долар. "Австралиецът" се понижава с 0,8% обратно към негово важно бивше дъно от 31-ви август около 0,07490 щатски долара, докато неговият новозеландски събрат губи близо 1% от стойността си, падайки към 8-дневно дъно от 0,7272 щатски долара.