Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ.

Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна спрямо "зелените пари" около 19,900 песо за долар на фона на опасения, че евентуална победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара ще заплаши мексиканския износ към нейния основен търговски партньор в лицето на САЩ.

След края на днешния първи президентски дебат обаче, мексиканското песо поскъпна с близо 2% към 9-дневен връх около 19,4323 нивото, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от февруари насам.

Това сякаш е знак, че участниците на капиталовите пазари оценяват, че кандидатът на Демократическата партия - Хилари Клинтън се е представила по-добре от нейния конкурент от Републиканската партия - Доналд Тръмп на първия от трите президентски дебата в САЩ.

                                                                                              Графика на щатския долар спрямо мексиканското песо

Снимка

С началото на американската президентска надпревара мнозинството инвеститори в световен план предполагат, че ако Тръмп вземе предимство в предизборните дебати, това ще се отрази негативно на т.нар. "рискови" финансови активи (на инвестициите в по-доходни, но и по-рискови финансови инструменти), докато евентуална победа на Клинтън би била в подкрепа за "риск-апетита" на финансовите пазари.

Поради това не е изненада, че оценката на инвеститорите за по-успешно представяне на кандидата на демократите в днешния дебат, оказва подкрепа и за т.нар. "рисково-зависими" валути като австралийския и новозеландски долари.

Австралийският долар поскъпва с 0,58% към триседмичен връх от 0,7694 щатски долара, докато новозеландския му събрат се повишава с 0,61% към триседмичен връх от 0,7329 американски долара.

Валутният анализатор на National Australia Bank - Рей Атрил обаче предупреждава, че първоначалната позитивна реакция на валути като мексиканското песо може да се окаже ограничена, тъй като предстоящите след първия президентски дебати проучвания на общественото мнение могат да покажат, че Хилари Клинтън не е успяла да вземе съществена преднина пред нейния претендент в лицето на Доналд Тръмп преди самите избори на 8-и ноември.